KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Zupa kukurydziana w stylu

Dodano: 2017-01-16

Zupa kukurydziana w stylu

30 minut | porcje: 4-6

190 g ziaren kukurydzy (z puszki, świeżej lub mrożonej)
750 g ziemniaków średniej wielkości
1250 ml warzywnego bulionu
2 ząbki czosnku
45 ml oleju
1 biała cebula średniej wielkości
170 ml słodkiej śmietanki 12%
1 g mielonego kuminu
1 g mielonego chilli
2,5 g płaskiej łyżeczki mielonej kolendry
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku


  1. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki. Obierz i wypłucz ziemniaki, pokrój je na kostkę o boku 1 cm.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko ją osól i smaż na średnim ogniu ciagle mieszając aż do zeszklenia. Dodaj czosnek, smaż przez kilka chwil. Następnie wlej bulion, dodaj ziemniaki i doprowadź do wrzenia, gotuj 5 minut. Dodaj kukurydzę, dopraw kuminem, kolendrą i chilli, a także solą i pieprzem. Wsyp połowę listków tymianku. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, a kukurydza lekko chrupiąca.
  3. Do śmietanki wlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i wlej ją do garnka. Ponownie zamieszaj, doprowadź do wrzenia, zestaw z ognia.
  4. Udekoruj listkami tymianku.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka