Flaczki z boczniaków

Dodano: 2016-10-10

Rozgrzewająca zupa, w której jest zaledwie 2 łyżki oleju. Nie tylko dla wegetarian i wegan :)
Idealna na chłodniejsze dni. Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu.








500 g boczniaków
1 średnia marchewka
1 spory korzeń pietruszki
20 dag selera
2 średnie białe cebule (najlepiej cukrowe)
1 litr warzywnego bulionu
2 łyżki oleju
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki lubczyku
świeżo zmielony czarny pieprz
listki świeżej natki pietruszki



  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Przygotuj warzywa: umyj marchewkę, pietruszkę i selera. Osusz. Pokrój na cienkie paski (cebulę w piórka). Z boczników odetnij twarde nóżki i pokrój je na paski o szerokości 1 cm.
  3. Blachę spryskaj olejem i rozłóż na niej boczniaki. Warzywa połóż obok. Całość pokryj olejem. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut, aż warzywa zaczną się lekko przypalać na końcach. Wyjmij blachę z piekarnika.
  4. Przygotuj bulion, dodaj warzywa (bez grzybów). Gotuj na sporym ogniu przez 5 minut, a następnie dodaj boczniaki, sos sojowy, gałkę i lubczyk. Wymieszaj i gotuj przez kolejne 3-4 minuty. Dopraw pieprzem i solą.
  5. Podawaj udekorowane posiekaną natką pietruszki.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka