KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Potrójnie mleczne meksykańskie ciasto

Dodano: 2016-10-06

Przepyszne, bardzo wilgotne ciasto inspirowane "Tres Leches", czyli potrójnie mlecznym ciastem pochodzącym z Meksyku.
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo wciągające w jedzeniu :)








ciasto: 5 jajek
250 g cukru
300 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
5 łyżek mleka
szypta soli
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią)

do nasączenia: otarta skórka z jednej cytryny
250 ml skondensowanego słodzonego mleka
400 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka
125 ml śmietanki 12%
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią)

na wierzch: 120 g dżemu lub konfitury morelowej (lub innego o wyraźnym, kwaśnym smaku)
100 g płatków migdałowych

do formy masło do wysmarowania
papier do wyłożenia



  1. Przygotuj wszystkie składniki - powinny mieć one temperaturę pokojową. Formę wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Masło włóż do rondelka, dodaj mleko i rozpuść na małym ogniu, odstaw do przestygnięcia. Mąkę wymieszaj ze solą i proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka ubijaj 5 minut mikserem w dużej misce. Dodaj pastę waniliową, krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj cienkim strumieniem rozpuszczone masło z mlekiem - bez przerwy mieszaj szpatułą lub łyżką.
  4. Dodaj mąkę z proszkiem i solą oraz skórkę. Mieszaj dokładnie szpatułą. Masę przelej do przygotowanej formy, wstaw do piekarnika, piecz 35-40 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor, do suchego patyczka. Wyjmij, odstaw na 10 minut.
  5. Wymieszaj składniki do nasączenia: mleko skondensowane, mleko zagęszczone, pastę waniliową i śmietankę. W cieście, patyczkiem do szaszłyków, zrób dużo otworów (co jeden centymetr). Na ciepłe ciasto wylewaj mleczną mieszankę. Wstaw do lodówki na minimum 2, a najlepiej 3-4, godziny.
  6. Dżem lub konfiturę lekko podgrzej tak, by była lejąca. Jeśli są kawałki owoców - zmiksuj je. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni - uważaj, szybko się przypalają. Na cieście rozsmaruj warstwę dżemu, posyp płatkami. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka