Biszkopt z jabłkami z książki "O jabłkach"

Dodano: 2016-10-06

Bardzo prosty biszkopt z jabłkami. Klasyczne ciasto na każdą okazję i bez okazji :)
Łatwe w przygotowaniu i bardzo szybkie. Można zrobić niemal w ostatniej chwili.








4 jajka
250 g cukru drobnego
250 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżka octu winnego
4-5 niewielkich jabłek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka tartego cynamonu





  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm, posmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą. Możesz też wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Obierz jabłka, pokrój je na ćwiartki, skrop sokiem z cytryny.
  3. Ubij jajka z cukrem (ok. 3 minuty), a następnie dodaj płynne składniki: olej, wodę i ocet. Lekko wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszaj.
  5. Przelej ciasto do tortownicy, rozłóż jabłka, posyp je cukrem i cynamonem. Ciasto wstaw na 40 minut do piekarnika (piecz do suchego patyczka).
  6. Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Baton energetyczny gratis do każdego zamówienia za min. 50 zł

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka