Klasyczna Pavlova

Dodano: 2016-10-06

Klasyczny deser, elegancki na każdą okazję. W gruncie rzeczy niezwykle łatwy do zrobienia, ale doprawdy imponujący.
Idealny na letni podwieczorek, ale Pavlovą można spokojnie zrobić o każdy porze roku i z dowolnymi, kwaskowatymi owocami.








6 białek z dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
300 g drobnego cukru
1 łyżka skrobi lub mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
1 łyżeczka octu winnego
500 ml śmietanki kremowej 30% lub 36% (mocno schłodzonej)
250 g owoców (np. truskawki, maliny, porzeczki, kiwi, pomarańcz)





  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia, narysuj na nim koło o średnicy ok. 23 cm.
  2. Ubij białka, aż powstanie ładna, sztywna piana. Stopniowo dodawaj cukier (po łyżce) i miksuj dokładnie. Po dodaniu ostatniej porcji miksuj pianę na najwyższych obrotach przez 2 minuty - piana musi być sztywna i lśniąca.
  3. Następnie przesiej na nią skrobię/mąkę kukurydzianą, wlej ocet winny. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach.
  4. Ułóż masę na narysowanym na papierze kręgu, ukształtuj tak, żeby tworzyła wysoki, ale płaski z wierzchu placek. Szpatułą wyrównaj wierzch i brzeg, zrób to szybko. Wstaw do piekarnika na środkową półkę. Od razu obniż temperaturę do 150 stopni. Piecz 75 minut.
  5. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki, pozwól bezie ostygnąć (min. godzina). Dzięki temu będzie ona chrupiąca na zewnątrz, ale w środku wilgotna i lekko ciągnąca. Środek może się nieco zapaść, ale to typowe.
  6. Przygotuj nadzienie: ubij mikserem śmietankę (zacznij od niskich obrotów, a gdy podwoi objętość zwiększ obroty i ubij do zwartej, puszystej bitej śmietany). Jeśli chcesz, by była słodka, pod koniec dodaj 3-4 łyżki cukru pudru i ubijaj na najwyższych obrotach. Wyłóż krem na wystudzoną bezę, dekoruj owocami, podawaj od razu.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka