KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Drożdżowe ślimaczki z jabłkami, śliwkami, rodzynkami i orzechami

Dodano: 2016-10-04

Jesienne drożdżówki: wspaniałe ciasto drożdżowe, a w środku co jesienią najlepsze - śliwki i jabłka
Ciasto praktycznie bez wyrabiania. Kilka ruchów łyżką wystarczy by otrzymać pyszne ciasto drożdżowe.

12 minut | 12 porcji






zaczyn:
30 g drożdży
6 łyżek mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki

ciasto:
500 g mąki pszennej
3 żółtka
100 g masła
100 g cukru (lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta)
180 ml mleka (lub trochę więcej, jeśli mąka będzie bardzo chłonna)
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią)
starta skórka z połowy cytryny
szczypta soli

nadzienie:
3 jabłka
3 duże śliwki
100 g rodzynek
100 orzechów laskowych
2 łyżki brązowego cukru (można zastąpić białym)
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka świeżo startego cynamonu (można zastąpić mielonym)
2 łyżki mleka

lukier:
65 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
  1. Przygotuj zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem i mąką, dodaj 6 łyżek ciepłego mleka, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
  2. Mleko wlej do rondelka, dodaj masło. Na małym ogniu doprowadź do rozpuszczenia masła, mieszając co jakiś czas. Odstaw do przestudzenia.
  3. Przesiej do miski mąkę ze solą, dodaj mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka i pastę waniliową. Dodaj także skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj - masa powinna być gęsta. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  4. Przygotuj stolnicę - obsyp ją mąką. Ciasto wyrabiaj dosłownie minutę, staraj się jak najmniej podsypywać mąką. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (40-60 minut).
  5. Obierz jabłka, pokrój je na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Spryskaj je sokiem z cytryny. Na taką samą kostkę pokrój śliwki, dodaj cukier, rodzinki, cynamon, wymieszaj i odstaw na bok. Posiekaj orzechy, przełóż do miseczki.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50x40 cm. Rozłóż nadzienie, posyp orzechami. Zwiń w rulon, pokrój na 12 części.
  7. Każdy kawałek ciasta sklej z jednej strony i układaj "ślimaczki" na blasze wyłożonej papierem do pieczenia właśnie na sklejoną stronę. Odstaw na 15 minut. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  8. Podrośnięte ślimaczki posmaruj mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 17-25 minut, aż się zarumienią. Wyjmij i studź przez 5 minut.
  9. Przygotuj lukier: wymieszaj sok cytrynowy z cukrem, pokryj nim lekko ciepłe ślimaczki.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka