KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Cytrynowa szarlotka

Dodano: 2016-09-28

Szarlotka to jesienny "must have" w każdej kuchni. Bez niej ta pora roku nie byłaby taka sama, dlatego warto mieć dobry przepis na szarlotkę w swoich zasobach.
Ta przypomina nieco "pie". Nadzienie jest z kisielem cytrynowym, który orzeźwia całość. Nieco inaczej i pysznie.

80 minut + 180 minut | 12 porcji






ciasto: 35 dag pszennej mąki
14 dag cukru
20 dag zimnego masła w kawałkach
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią)
1/2 łyżeczki soli płaskiej łyżeczki soli
otarta skórka z jednej cytryny
nadzienie: 1 kg twardych i kwaśnych jabłek "szarlotkowych" (szarych renet lub antonówek, ale mogą być każde inne twarde)
1/2 szklanki cukru (ilość zależy od słodkości jabłek i Twoich upodobań)
opakowanie kisielu cytrynowego z cukrem (na 1/2 litra wody)
4 łyżki zimnej wody
sok z połowy cytryny
40 g tartej bułki
cukier puder do posypania





  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.
  2. Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszaj. Dodaj masło w kawałkach, startą skórkę z cytryny, pastę waniliową. Zagnieć szybko ciasto (jeśli nie będzie się kleiło, dodaj nieco zimnej wody).
  3. Ciasto podziel na dwie części: jedną wyłóż na dno tortownicy, ponakłuwaj widelcem, a drugą zawiń w folię, włóż do lodówki.
  4. Wstaw ciasto do gorącego piekarnika, piecz 20-25 minut (do lekkiego zezłocenia).
  5. Przygotuj nadzienie: w 4 łyżkach wody dokładnie rozmieszaj kisiel. Obierz jabłka, pokrój je na ósemki, usuń gniazda nasienne, pokrój na plastry o grubości 1/2 cm. Spryskaj sokiem z cytryny. Przełóż do garnka, dodaj cukier. Postaw na średnim ogniu i gotuj często mieszając przez 2-3 minuty, aż jabłka zmiękną.Zestaw garnek z ognia, wymieszaj kisiel, wlej go do jabłek. Postaw na ogniu i mieszają podgotuj przez chwilę. Zestaw z ognia.
  6. Wyjmij z piekarnika podpieczone ciasto. Posyp je bułką tartą, wyłóż warstwę nadzienia. Przykryj rozwałkowanym ciastem z lodówki. Ponakłuwaj widelcem.
  7. Wstaw do piekarnika, piecz 40-45 minut. Wyjmij, wystudź, ozięb w lodówce - ciasto musi stężeć.
  8. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka