KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną

Dodano: 2016-09-28

Przepis na cukinię faszerowaną mięsem indyka i kaszą jaglaną to idealne danie dla osób dbających o wagę lub chcących ją zrzucić. Typowy obiad fit :)
Dużo smaku, proste i łatwo dostępne składniki tworzą znakomite danie obiadowe.

60 minut | 4-6 porcji






750 g cukinii
300 g mielonego mięsa z indyka
50 g kaszy jaglanej
1 cebula średniej wielkości
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki rodzynek
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka oleju
1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
1 papryczka chilli - jeśli nie lubisz ostrych potraw, zmniejsz odpowiednio jej ilość (można zastąpić szczyptą chilli w proszku)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
50 g sera typu feta
odrobina oleju do spryskania formy



  1. Przygotuj cukinie: przekrój je na pół, odetnij cienkie plastry z dołu, by można ją było stabilnie położyć.
  2. Wydrąż łyżeczką środki, żeby otrzymać łódeczki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, spryskaj olejem.
  3. Obierz i pokrój cebulę na drobną kostkę. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Chilli posiekaj.
  4. Kaszę przesyp do garnka, wlej 150 ml wody, lekko osól, pozostaw na ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Przykryj, odstaw.
  5. Na patelni rozgrzej 15 ml oleju, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż zacznie się szklić.
  6. Dodaj czosnek, wymieszaj. Smaż pół minuty.
  7. Dodaj mięso, dokładnie wymieszaj, smaż na dużym ogniu, aż całkowicie zmieni kolor. Dodaj koncentrat pomidorowy (połowę porcji), rodzynki, posiekane chilli.Podlej 2 łyżki wody. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu. Mieszaj często (co 3-4 minuty), aż sos stanie się gęsty. Dodaj kaszę oraz natkę pietruszki. Wymieszaj.
  8. Do patelni po przygotowaniu sosu dodaj pozostały koncentrat i 2/3 szklanki wody. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia.
  9. Cukinie napełnij nadzieniem, polej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekaj 15-20 minut. Cukinia powinna pozostać jędrna, a sos zgęstnieć.
  10. Udekoruj danie kawałkami fety i natką. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i dużą porcją zielonej sałaty z delikatnym sosem.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka