KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Wytrawna sałatka z wątróbek i awokado z sosem worcester

Dodano: 2009-10-09

Szybka i nieskomplikowana. Na większe i mniejsze uroczystości. Na kolację, na lekki "lunch". Sos worcester kapitalnie pasuje do aromatycznego awokado w towarzystwie soczystych wątróbek.



czas: 20 minut
trudność: bardzo łatwe
liczba porcji: 4-6

1/2 kg wątróbek drobiowych
2 spore awokado
2 łyżki mąki
1/2 główki sałaty lodowej
6 łyżek oliwy (ale nie z pierwszego tłoczenia)
sok z 2 cytryn
2 łyżki sosu worcester
kilka kropel sosu tabasco
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz

  1. Awokado obierz, pokrój na sporą kostkę i od razu spryskaj sokiem z jednej cytryny.
  2. Sałatę porwij palcami na małe kawałki, włóż do misy. Dodaj awokado, lekko wymieszaj.
  3. Wątróbki dokładnie oczyść, umyj i wysusz, pokrój na połówki. Posól i oprósz delikatnie mąką.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę, na gorącą wkładaj otrząśnięte z nadmiaru mąki wątróbki. Smaż na sporym ogniu 2-3 minuty z każdej strony.Przełóż do misy z sałatą i awokado.
  5. Do oliwy pozostałej na patelni dodaj sos z cytryny, sosy worcester i tabasco, odrobinę soli i pieprz. Postaw na ogniu i cały mieszając doprowadź do wrzenia. Łopatką zeskrob wszystko z dna patelni. Sos gotuj kilka sekund. Gorącym polej sałatkę, wymieszaj i od razu podawaj.
  6. Smakuje wyśmienicie z białym pieczywem i kieliszkiem schłodzonego wina.


Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl)

Komentarze

Lubię wątróbkę,a przepis powinien być bardzo ciekawy.

maria051 [2009 /10 /13 18 :48:28]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka