Przepisy
Ciasto czekoladowe bezglutenowe ze śliwkami
To co może być najlepszego, czyli czekolada i śliwka razem. Niezwykle proste ciasto, które robi wrażenie. Idealne na zwykłe spotkanie, jak i większą okazję. Jego niewątpliwą zaletą jest również użycie mąki bezglutenowej, więc spokojnie można poczęstować nim wszystkich gości.
Gulasz węgierski pieczony w garnku rzymskim
Smakuje najlepiej w chłodne dni. Jest sycący i energetyczny. Ma bogaty smak i aromat. Przygotowanie gulasz jest łatwe i szybkie - składniki wystarczy pokroić, wymieszać i... zapiec.
Jabłkowe róże w cieście francuskim
To bardzo łatwe i szybkie ciasteczka. Za to powalają swoim wyglądem. Potrzeba naprawdę niewiele by je zrobić. Równie dobrze mogą służyć jako ciastka awaryjne, kiedy wpadną niespodziewani goście. Jabłkowe róże najlepiej smakują na ciepło, oprószone białą mgiełką cukru pudru.
Ciasto orzechowe z gruszkami i czekoladą
Ciasto na jesienne długie popołudnia i wieczory. Ma wszystko co ta pora roku przynosi w darze - pyszne orzechy włoskie i soczyste, słodkie gruszki. A żeby zapobiec jesiennym smuteczkom trochę czekolady. Ciasto bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Proste ciasto z 3 składników - hit internetu
Zaledwie 3 składniki i banalnie prosty sposób na to, żeby cieszyć się pysznym ciastem. Delikatne, sernikowe idealnie nadaje się do popołudniowej kawy lub herbaty. To hit internetu. Koniecznie do wypróbowania w domu :)
Oszukana lazania (lasagne) dyniowa, czyli zapiekanka z dyni i mięsa pod sosem beszamelowym
Idealne jesienne danie. Tę zapiekankę z powodzeniem można przygotować wieczorem na następny dzień, bo zyskuje na smaku. Choć oczywiście świeżo wyjęta z piekarnika też jest doskonała. Miękka dynia w połączeniu z delikatnym mięsem drobiowym, do tego bogaty beszamel i ciągnący się ser. Czy trzeba więcej? :)
Pyszna szarlotka, bo taka tradycyjna. Rodzinna, bo na dużą blachę. Będzie smakować babci, wujkowi i dzieciakom. Każdy się naje i każdy będzie zadowolony. A może nawet uda się zachować coś na następny dzień do porannej kawy :)
Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem jesiennym, nie wymagające wyrabiania
Idealne ciasto na wczesną jesień. Drożdżowe, pachnące wanilią, a do tego nadzienie owocowe wzmocnione orzechami. Świetny pomysł na weekendowe śniadanie albo codzienne drugie śniadanie. Ciasto niemal nie wymaga wyrabiania i jest je w stanie zrobić nawet początkujący w kwestii drożdżowych wypieków. Zatem do dzieła :)
Szybkie ciasto z jabłkami i kremem custard
Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu. Dużo zyskuje podane z ciepłym kremem custard, ale i bez niego jest uroczo pyszne. Zrobi je nawet dziecko, może trochę starsze :) Idealne na jesienne popołudnie do aromatycznej kawy lub herbaty.
Obiad w 20 minut? To możliwe! Domowy gyros smakuje o wiele lepiej niż ten kupiony na mieście. Ma jeszcze tę cenną zaletę, że wiadomo, co jest w środku. Doskonały pomysł na pyszny obiad lub wczesną kolację.
Doskonała zupa na jesień i zimę. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Kwintesencja genialnego porowego smaku wzmocnionego serem.
Można powiedzieć, że wręcz banalne smoothie, ale co tam :)
Grunt, że niezwykle smaczne, a do tego to bomba witaminowa. Wiadomo w końcu, że cytrusy to witamina C.
A do tego grejpfrut to teraz numer 1 w wielu dietach odchudzających, bo genialnie "spala" tłuszcz.
Na dokładkę galaretkowate nasiona chia, zalane wodą kokosową. I jest moc, jest siła!!!
Gorące tropiki. Piaszczyste plaże. Błękitne morze... Pomarzyć dobra rzecz :)
No ale marzenia marzeniami, a tu nowy dzień czeka i nowe wyzwania.
Na szczęście można przygotować egzotyczne smoothie ze słodkim mango i bananem, a do tego orzeźwiający ananas. No i oczywiście nasiona chia, żeby energia Cię nie opuszczała.
Bardzo to przyjemne smoothie, bo łączy swojskie truskawki ze słodkim bananem, a do tego jogurt i mleko kokosowe.
Letni początek dnia, który rozchmurzy nawet najbardziej ponury dzień :)
Nasiona chia dodają energii i świetnie zapełniają żołądek.
Zielone, bo daje energię i nadzieję. Zielone, bo to kolor wiosny. Zielone, bo w zielone można grać. Zielone, bo... tak :)
Jest cierpkie kiwi, jest słodki banan, jest soczysty ananas i jest sok z pomarańczy.
Ale są jeszcze nasiona chia. Zalane wodą kokosową.
I co to wszystko znaczy? To znaczy, że masz super drugie śniadanie i dużo siły na resztę dnia :)
nie wykorzystać jego zalet :)
Niech nikt nie nazywa tego ciasta banalnym. Owszem, robi się je 15 minut :) Tak, jest z prostych składników :) Ale... w tym tkwi siła i smak tego ciasta. W końcu to zaleta jeśli można przygotować szybko i łatwo proste ciasto :)
Jest wilgotne i owocowe. Pasuje do herbaty, kawy i do szklanki mleka. Można je zrobić w każdy dzień tygodnia oraz kiedy goście dzwonią, że wpadną za chwilę.
To ciasto z potencjałem i koniecznie trzeba je zrobić, bo grzechem byłoby nie wykorzystać jego zalet :)
Dlaczego warto zaczynać dzień od szklanki wody z cytryną?
Ciepła woda z plasterkiem cytryny na dzień dobry to przyjemność i wiele zalet. Oto kilka z nich :)
BOCh-en - błyskawicznie obłędny chleb pszenny z suchym zakwasem
BOCH-en znakomicie smakuje z dobrym, prawdziwym masłem posypanym szczyptą morskiej soli. Znakomity jest też maczany w dobrej oliwie, szczególnie smakowej. Po prostu to chleb dobry do wszystkiego.
BOCH-en ma miąższ, charakterystyczny dla chlebów na zakwasie - lekko wilgotny z nieregularnymi dziurami. Skórkę ma równie grubą i chrupiącą.
W cieście są drożdże, ale oprócz nich zakwas. Zakwas w proszku to znakomity patent na pieczywo na zakwasie. Od żywego zakwasu różni się jedynie tym, że nie trzeba go dokarmiać i o niego dbać, bo zawsze czeka gotowy do użycia. Niewielka ilość drożdży w cieście jest potrzebna, aby masa chlebowa rosła. Ale bez obaw - drożdże w ogóle nie są wyczuwalne w gotowym chlebie. Za to ma on wspaniały aromat pieczywa na zakwasie.
Do przygotowanie tego chleba będzie konieczny garnek żeliwny lub ceramiczny garnek rzymski albo inne naczynie do zapiekania - ważne jest aby naczynia te miały przykrywkę i pojemność ok. 2-3 litrów. Znajdziesz je w sklepie AleDobre.pl od ręki i w atrakcyjnej cenie. Koniecznie też zaopatrz się w solidne rękawice kuchenne, które bez problemu pozwolą utrzymać Ci garnek nagrzany do 240 stopni Celsjusza.
Chleb pszenny pieczony w garnku
To jest taki chleb o jaki Ci zawsze chodziło - gruba i chrupiąca skórka, mięsiste wnętrze, pełne wielkich dziur. Bardzo prosto możesz przygotować pyszny domowy chleb i jednocześnie masz pewność, że nie ma w nim żadnych chemicznych niepotrzebnych dodatków. Mimo dodatku drożdży smakuje, jak chleb na zakwasie.
Jogurtowe ciasto z truskawkami
Niezwykle proste, niezwykle smaczne ciasto z truskawkami w kształcie serduszek. Smakuje intensywnie truskawkami i wanilią. Ciasto jest wilgotne, zwarte i lekko słodkie. Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, dodaj do masy dwie dodatkowe łyżki cukru. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, z czego najdłużej trwa szypułkowanie truskawek.
Ostatnie opinie o produktach
Tajska limonka (pojemność 250 ml) - House of Asia
Zarówno do deserów jak i wszelkich napojów.
KKrzysiek
Świeczka na tort „9” złota (4,5cm) - CL
Wszyscy kupują i są braki magazynowe a nikt nie dodał komentarza?? Na żywo ta świeczka wygląda dużo lepiej niż ze zdjęć. Bardzo fajny wyrób
KKrzysiek
Forma do pieczenia dużych muffinów "Jumbo" - 03-3119 - Wilton
Doskonale sprawdzi się do większych pasztecików lub galaretek. Doskonały produkt
KKrzysiek
Ekstrakt waniliowy (60 ml) Madagascar Bourbon - Nielsen Massey
Jak zawsze pierwsza klasa i są to chyba najlepsze ekstrakty ever. Szkoda, że tak drogie i niedostępne pozostałe.
KKrzysiek