Przepisy
Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym
Zdrowa i sycąca sałatka na kolację. Są w niej wszystkie potrzebne składniki: białko, tłuszcz, węglowodany. Dokładnie tyle ile potrzeba na koniec dnia :)
Idealna do zabrania na drugie śniadanie.
Sernik piankowy z brzoskwiniami
Lubicie sernik? A taki piankowy, delikatny? I szybki do zrobienia? To zobaczcie na filmie, jak łatwo się go robi :)
Przygotowałem go w tej tortownicy
Sprawdza się w mojej kuchni już od kilku lat!
Muffiny bananowe bezglutenowe z masłem orzechowym
Jak zapewnić sobie smaczny i zdrowy start w nowy dzień? Zrobić te muffiny :) To zaledwie 5 minut roboty i 15 minut pieczenia. Praktycznie od razu potem można je jeść. Ich zaletą jest jeszcze to, że są bezglutenowe i bezcukrowe, a tłuszczem jest zdrowe masło orzechowe. Jeden muffin to zaledwie 150 kcal. Dobrego dnia zatem :
Nie są to typowe pączki, smażone w głębokim tłuszczu, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Są inne, ale też pyszne. I szczególnie dla osób, które liczą kalorie mogą być wyjściem z trudnej sytuacji w Tłusty Czwartek, kiedy tak bardzo, bardzo chciałoby się zjeść pączka :)
Jest taki jeden dzień w roku, kiedy pączki nie tuczą ;) Warto z niego korzystać i najeść się ich do woli, bo przez resztę roku zdrowy rozsądek mówi - "oszalałeś! 500 kalorii?" :D Ale w czwartek nie zawsze jest czas. No chyba, że 15 minut ;) I tyle właśnie potrzeba, żeby zrobić te pyszne malutkie pączki. Stopery w rękę i do dzieła ;)
Kostka owsiana z karmelowo-czekoladowym wierzchem
Po pierwsze najlepiej od razu zaparzyć dobrą herbatę i nie słodzić jej. Po drugie przygotować się na atak kajmaku i czekolady oraz słodyczy :) Nie liczcie kalorii, bo jak policzyć coś czego i tak nie widać. Weźcie masło, cukier, gotowy kajmak i czekoladę! Dla zdrowia będą płatki owsiane oraz fakt, że czekolada ma 75% kakao ;) Mała ściema, ale czego się nie robi dla nieba na podniebieniu :)
Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym "Kung Pao"
Kurczak Kung Pao to jedno ze sztandarowych dań kuchni chińskiej. Praktycznie każdy region ma swoją wersję tej potrawy. Taka z orzeszkami to seczuańska wariacja na ten temat. To też świetne danie, żeby zacząć przygodę z kuchnią azjatycką, bo łączy całe bogactwo smaków, a przy tym jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Szybkie i bardzo proste, a takie odświętne. Na spodzie wilgotne i czekoladowe w smaku ciasto "red velvet". I choć czekoladowe to jednak czerwone. Wierzch zaś to pyszny sernik. Połączenie dwóch wielkich miłości - czekolady i sernika :) To ciasto idealne, by uświętnić wiele okazji. A nie trzeba się wiele napracować by je zrobić. Za to warto upiec je w foremce w kształcie serca :)
Piernik na piwie z mnóstwem bakalii
Bardzo tradycyjny w smaku, a przy tym szybki i niewymagający długiego dojrzewania. Idealny piernik na dzisiejsze czasy - tradycja i nowoczesność :) Można go również przełożyć powidłami, choć jest tak wilgotny i smacznie wypakowany bakaliami, że nie jest to konieczne. Za to śmiało można go polać lukrem lub polewą czekoladową. Na pewno będzie to świąteczny hit :)
Sernik karmelowy na czekoladowym spodzie z polewą ze słonego karmelu
Bardzo prosty sernik, niemal na ostatnią chwilę. No może lekka przesada, bo trzeba go schłodzić przez noc. Ale jednak wymaga minimalnego wkładu pracy i już można jeść :) To przede wszystkim gratka dla wielbicieli karmelowych smaków. A ponieważ jest ich całkiem sporo to warto go zrobić. I to zarówno z okazji jakiegoś święta, jak i całkowicie bez okazji :)
Kulebiak z nadzieniem z pieczarek i jajek
Pyszne drożdżowe ciasto ze smacznym nadzieniem z pieczarek i jajek na twardo tworzą idealny kulebiak do czerwonego barszczu. Sprawdzi się nie tylko zimową porą. Koniecznie do zrobienia!
Pyszny makowiec bez wyrzutów sumiena
Pyszny makowiec, w którym nie ma, ani mąki, ani cukru. Mąka została zastąpiona mielonymi orzechami, a cukier ksylitolem. Jest pełen witamin, minerałów i dobrych tłuszczy, w jakie bogate są orzechy i mak. Smakuje obłędnie. Może być wybornym deserem, może być zdrową przekąską. Można go nawet zjeść na śniadanie, bo orzechy i jajka dadzą niezłego kopa energetycznego. A przede wszystkim nasz makowiec poleca się na świąteczny stół.
Ciasto krajanka ze wszystkim co najlepsze - karmelem, orzechami, czekoladą i kokosem :)
Gdy czas goni i sił coraz mniej można zrobić takie świąteczne ciasto. Robi się je szybciej niż piekarnik zdąży się rozgrzać. A to nie koniec jego zalet. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie - czekoladę, karmel, orzechy, kokos, kruszonka. Odświętne, a takie szybkie i łatwe :)
Tarta z białym makiem i dżemem z gorzkich pomarańczy
Bardzo odświętna tarta makowa. Szczególny charakter nadaje jej masa z białego maku i marcepanu, a słodycz przełamuje dżem z gorzkich pomarańczy. Do tego cudownie kruche i maślane ciasto ze skórką pomarańczową. Naprawdę nie można chcieć więcej na Święta :)
Strucla Dresden Stollen z marcepanem
Choć to strucla o niemieckich korzeniach to warto ją zaprosić na świąteczny stół. Wspaniałe drożdżowe ciasto, a w środku same dobrocie - marcepan, macerowane w brendy owoce i słodkie migdały. A po upieczeniu koniecznie cukier puder, który obsypie struclę, jak śnieg konary drzew :)
Ciasteczka piernikowe z czekoladą
Pierniczkowe ciasteczka, które nie wymagają wycinania i wałkowania, ani nawet lukrowania. Lekko chrupiące na zewnątrz i urzekająco miękkie w środku. A na dodatek pięknie iskrzące się w blasku światełek, dzięki cukrowej otoczce :)
Kulebiak z nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybów
Pyszne drożdżowe ciasto i typowo świąteczne nadzienie tworzą idealny kulebiak do wigilijnego barszczu. Zresztą będzie dobry nie tylko na świątecznym stole. Koniecznie do zrobienia!
Babka cappuccino z polewą czekoladową
Niesamowicie prosta babka z ciasta ucieranego. Łatwo dostępne składniki czynią z niej idealne ciasto awaryjne - kiedy goście tuż tuż albo mało czasu na zabawę w kuchni. To świetny deser na co dzień i na weekend :)
Przepis na takie ciasto warto mieć zawsze w pogotowiu. I nieważne czy akurat goście zadzwonili, że wpadną czy wszystkich domowników dopadła ochota na coś słodkiego. Puszyste, z nutką wanilii i mnóstwem słodkich żurawin, które czerwono błyskają z ciasta. Świetne do jesiennej i zimowej herbaty, gdy zimno i ciemno za oknem :)
Brownie z wiśniami i delikatnym akcentem chilli
Pyszne, ciężkie i mocno wilgotne brownie. Ale to co najlepsze jest niewidoczne dla oczu - wiśnie i odrobina chilli. To bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Można je podać również na ciepło, więc nawet jeśli goście zapowiedzą się w ostatniej chwili... nic straconego. Znakomite do jesiennej i zimowej herbaty oraz na gorszy nastrój ;)
Ostatnie opinie o produktach
Tajska limonka (pojemność 250 ml) - House of Asia
Zarówno do deserów jak i wszelkich napojów.
KKrzysiek
Świeczka na tort „9” złota (4,5cm) - CL
Wszyscy kupują i są braki magazynowe a nikt nie dodał komentarza?? Na żywo ta świeczka wygląda dużo lepiej niż ze zdjęć. Bardzo fajny wyrób
KKrzysiek
Forma do pieczenia dużych muffinów "Jumbo" - 03-3119 - Wilton
Doskonale sprawdzi się do większych pasztecików lub galaretek. Doskonały produkt
KKrzysiek
Ekstrakt waniliowy (60 ml) Madagascar Bourbon - Nielsen Massey
Jak zawsze pierwsza klasa i są to chyba najlepsze ekstrakty ever. Szkoda, że tak drogie i niedostępne pozostałe.
KKrzysiek