KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Potrawka z cukinii z cebulą i wędzonym boczkiem

Dodano: 2016-07-19

Proste danie na każdą okazję. Idealne na szybką kolację dla niespodziewanych gości w letnią porę. 15 minut | 4 porcje








2 średniej wielkości cukinie
200 g wędzonego boczku
2 cebule średniej wielkości
30 g przecieru pomidorowego
250 ml bulionu (może być z kostki)
30 ml oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
tymianek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
zielone listki dowolnych ziół do dekoracji



  1. Cukinie umyj, jeśli ma delikatną skórkę nie obieraj jej, pokrój wzdłuż na połówki, następnie na plastry o grubości około 1 cm. Cebulę obierz i pokrój na ósemki. Boczek pokrój w paski.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć boczek i cały czas mieszając smaż na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieje z wszystkich stron. Dodaj cebulę i teraz smaż wszystko na wysokiej temperaturze mieszając - cebula ma się z wierzchu zeszklić, ale w środku pozostać jędrna i chrupka. Następnie dodaj cukinię, przecier pomidorowy, paprykę w proszku i smaż, energicznie mieszając pół minuty.
  3. Dolej bulion i duś na dużym ogniu przez 6-8 minut, aż połowa bulionu wyparuje. Dopraw solą i pieprzem (możesz także złamać smak przecieru odrobiną cukru).

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka