KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Cantucci z migdałami i aromatem maślanym

Dodano: 2009-10-08

Oryginalne przepisy na cantucci każą grubo siekać migdały. A moim zdaniem nie trzeba tego robić. Ciasteczka są chrupkie i bardzo aromatyczne. Pyszne z kawą, słodkim winem, zimnym mlekiem.



czas: 30 minut
trudność: bardzo łatwe
liczba porcji: 8-12

2 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki nieobranych migdałów
3/4 szklanki cukru
3 jajka
10 dag masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka aromatu maślanego

do posmarowania:
jedno roztrzepane jajko
  1. Nieobrane migdały upraż na suchej patelni - mieszaj je przez cały cały czas na średnim ogniu, by się równomiernie podgrzewały (uważaj, bo szybko mogą się przypalić). Odstaw na chwilę do przestudzenia.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Przelej do miski. Dodaj przesianą mąkę wymieszają z solą i proszkiem do pieczenia. Rękoma wyrób ciasto. Masa będzie dość twarda, jeśli będzie trzeba, dolej trochę wody, a jeśli będzie jednak miękka (może się tak zdarzyć, jeśli użyjesz dużych jajek) dodaj trochę mąki. Dodaj migdały i przez chwilę wyrabiaj, by równomiernie się rozłożyły w cieście.
  3. Z ciasta, rękoma obsypanymi mąką uformuj 4 wałki o średnicy około 4 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciśnij lekko dłonią, by nadać im kształ owalny. Posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15-20 minut. Wyjmij, od razu pokrój bardzo ostrym nożem na ukośne plastry. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz po 6-8 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
  5. Po upieczeniu wystudź (najlepiej na kratce).
Dodatkowe informacje
Cantucci możesz przechowywać w szczelnym pudełku przez co najmniej kilka tygodni po upieczeniu. Do ciasteczek możesz dodać zamiast migdałów różne suszone owoce: śliwki, morele, żurawiny, orzechy lub kawałki czekolady. Możesz także mieszać ze sobą różne dodatki - powinno być ich razem około 1 i 1/2 szklanki.

Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl)
Przydatne produkty do tego przepisu

Komentarze

:up: super przepis dzisiaj zrobiłam same są twarde ale w połączeniu z kawą herbatą albo mleczkiem boskie :)

Aziol [2011 /3 /17 14 :45:19]

no więc, jeśli ktoś planował by robić, to ja na przykład musiałam dodać dużo więcej mąki, żeby to się chciało odkleić od palców, ale w smaku później nie były wcale mączne:) i dodatkowo piekłabym je dłużej i na początku, przed krojeniem i później też piekłam trochę dłużej, ale wyszły pyszne:)

Kejm_00 [2010 /12 /17 18 :38:33]

Świetnie, właśnie tego szukałam. Planuje robić dodatkowe pieczone prezenty świąteczne i właśnie te ciastka zamierzałam także upiec, a tu znalazłam je na stronie aledobre.pl. Na pewno skorzystam z przepisu :)

kejm_00 [2010 /12 /11 21 :52:33]

wyglądają bardzo apetycznie chyba upiekę w sobotę

basiagierk [2010 /11 /17 14 :3:24]

moja mama dzis zarobila, zz innego przepisu za dodatkiem amaretto i sa przepyszne ;]

Ola [2010 /6 /3 19 :15:17]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka