KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Sałatka z grillowanych bakłażanów, cebuli i sera halloumi

Dodano: 2009-10-08

Pyszna i soczysta. Najlepsza jest podawana w temperaturze pokojowej. Doskonała o każdej porze roku - w lato na lekki obiad, w zimę na sycącą kolację.



czas: 30 minut
trudność: bardzo łatwe
liczba porcji: 4-6

2 średniej wielkości bakłażany (o łącznej wadze około 40 dag)
8 łyżek oliwy
główka czosnku
1 opakowanie sera halloumi (250 g)
2 spore białe cebule (najlepiej cukrowe lub czosnkowe)
sól

sos:
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki wody mineralnej
1/2 łyżeczki musztardy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

garść świeżych liści bazylii do dekoracji

  1. Umyte bakłażany pokrój razem ze skórką na plastry o grubości około 2 cm. Posól, odstaw na 15 minut, zetrzyj wytworzony sok papierowym ręcznikiem.
  2. Obraną cebulę pokrój na ósemki. Warzywa skrop obficie oliwą i usmaż na patelni grillowej (lub na zwykłej patelni, wtedy dodaj więcej oliwy). Po usmażeniu przełóż warzywa do naczynia żaroopornego, poprzekładaj je nieobranymi ząbkami czosnku i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
  3. Wystudź, odrzuć czosnek.
  4. Sos przyrządź poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników.
  5. Do warzyw dodaj sos, halloumi pokrojony w grubą kostkę. Wymieszaj, odstaw na kilkanaście minut.
  6. Przed podaniem dodaj liście bazylii i jeszcze raz wymieszaj.
  7. Sałatka smakuje najlepiej z gruboziarnistym pieczywem.
Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl)

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka