KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Sałatka z bakłażanów i sera halloumi

Dodano: 2009-10-08

Doskonale dobrane nieliczne składniki składają się na pyszny bukiet smaków i aromatów. Najlepiej smakuje na dworze, przy tlącym się grillu, kiedy zapowiada się sympatyczny wieczór. Jest lekka, ale pozwoli doczekać do momentu, kiedy na ruszcie coś wreszcie się upiecze.



czas: 30 minut
trudność: bardzo łatwe
liczba porcji: 4-6

3 średniej wielkości bakłażany o łącznej wadze ok. 3/4 kg
2 spore cukrowe cebule
4 ząbki czosnku
25 dag sera halloumi
szklanka czarnych, odsączonych z zalewy oliwek
1/2 szklanki oleju
garść listków bazylii

sos:
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

  1. Nieobrane bakłażany pokrój na plastry o grubości 1 cm. Cebulę pokrój na ósemki. Czosnek pokrój na cienkie plasterki.
  2. Usmaż na oleju bakłażany z dwóch stron do lekkiego zrumienienia. Przełóż na papierowy ręcznik.
  3. Na pozostały olej wrzuć cebulę i cały czas mieszają smaż na dużym ogniu przez minutę, aż lekko się zeszkli, pod koniec smażenia dodaj ząbki czosnku, aby się lekko podsmażyły. Przełóż na blachę do pieczenia. Dodaj bakłażany. Warzywa posól i lekko popierz. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
  4. Sos przygotuj poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Halloumi pokrój na cienkie plastry.
  5. Podpieczone i gorące warzywa przełóż na talerze. Sałatkę posyp halloumi, oliwkami i listkami bazylii. Polej sosem.
  6. Podawaj sałatkę ciepłą w towarzystwie białego pieczywa.
Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl)

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka