KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Smażona fasolka szparagowa z sosem ostrygowym

Dodano: 2009-10-08

Spróbuj tak przygotowanej fasolki. Zobaczysz, będzie Ci bardzo smakować...



czas: 20 minut
trudność: bardzo łatwe
liczba porcji: 4

1/2 kg zielonej fasolki szparagowej (można zastąpić mrożoną)
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (ostatecznie można zastąpić np. olejem słonecznikowym)
4 ząbki czosnku
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka cukru
ewentualnie szczypta soli

do podania:
garść posiekanych orzeszków ziemnych

  1. Fasolkę przebierz, umyj, osusz, odkrój końcówki. Ugotuj na parze do średniej miękkości (możesz też ugotować ją w wodzie z dodatkiem szczypty soli i cukru).
  2. Ząbki czosnku pokrój na cienki plasterki.
  3. W woku lub dużej patelni silnie rozgrzej olej (aż prawie zacznie dymić), włóż czosnek i cały czas mieszając smaż chwilę (około 10 sekund). Dodaj fasolkę i cały czas mieszając smaż przez minutę. Dodaj cukier, sos ostrygowy, wymieszaj, zmniejsz ogień i smaż jeszcze następną minutę. Spróbuj, czy potrawa nie wymaga doprawienia solą.
  4. Przełóż do miseczek, posyp orzeszkami ziemnymi. Podawaj gorącą z ryżem ugotowanym na sypko jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięsa.
Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl)

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka