KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Smażona wieprzowina z sosem ostrygowym

Dodano: 2009-10-08

Wyśmienite, błyskawiczne danie w przygotowaniu. Ma głęboki smak i zachęcają kolor. Mimo swej prostoty zachwyca każdego.



czas: 15 minut + 30 minut marynowania
trudność: bardzo łatwe
liczba porcji: 4

1/2 kg chudej wieprzowiny (szynka, łopatka) bez kości
3 łyżki sosu ostrygowego
3 łyżki oleju słonecznikowego

marynata:
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki sherry (można zastąpić winem ryżowym, lub w ostateczności sokiem z połowy cytryny)

  1. Umyte i osuszone mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie paski.
  2. Wszystkie składniki marynat dokładnie wymieszaj w misce, dodaj mięso, ponownie wymieszaj, odstaw na 30 minut.
  3. W woku lub dużej patelni silnie rozgrzej olej (aż prawie zacznie dymić), włóż mięso (uważaj, bo będzie na początku mocno pryskać) i cały czas mieszając smaż 3-4 minuty, aż zmieni kolor na brązowy. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na sitko, by odcedzić tłuszcz.
  4. Wytrzyj wok do sucha, rozgrzej mocno, wlej sos ostrygowy i doprowadź do wrzenia. Dodaj usmażone mięso, wymieszaj i przełóż na talerze.
  5. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i soczystą surówką z kapusty lub świeżych ogórków.
Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl)

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka