Czekolada doskonale komponuje się z przyprawą chili. Jest to chyba najstarsze połączenie, które było odkryte jeszcze przez Azteków.
Gdy czekolada rozpływa się w ustach, przyjemny aromat kakao ustępuje powoli miejsca rozgrzewającemu chili. Za ostry smak tej przyprawy odpowiada kapsaicyna, która sprzyja wytwarzaniu endorfin - hormonów szczęścia. Z drugiej strony fenyloetyloamina zawarta w kakao jest jednym z elementów tzw. chemii miłości. Dzięki temu unikalnemu połączeniu, czekolada z chili stanowi swego rodzaju afrodyzjak.
Czekolada BIO wyrabiana ręcznie bezpośrednio z wyselekcjonowanych ziaren kakao. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Waga netto: 50 g
Skład: ziarno kakao z Ekwadoru [70%], cukier trzcinowy, chili Peri-Peri
Wartość odżywcza w 100 g:
wartość energetyczna: 2487 kJ
wartość energetyczna: 597 kcal
białko: 9,5 g
błonnik: 3,2 g
węglowodany: 52,3 g (w tym cukry: 30 g)
tłuszcz: 38,2 g
(w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 25,5 g)
sól: 0,04 g
Okres przydatności do spożycia: 09.09.2021
Opinie o :
Czekolada deserowa 70% kakao z Ekwadoru z papryczkami Peri Peri (50 g) - Manufaktura Czekolady
Czekolada extra smak cieniutki posmak "ostrosci"
anodla [2021 /4 /23 7 :14:39]
prawdziwa czekolada - a nie jakaś "marketówka":)
dominik_a [2013 /3 /28 9 :10:14]
Malutka, urocza tabliczka. Nie wiem jak smakuje, bo musi wytrzymać do Świąt, to już niedługo, a ślinka cieknie.
Aurelka1 [2012 /3 /14 14 :15:12]
:) rewelacyjna - słodka i rozgrzewająca - po prostu MNIAM
Agness [2011 /2 /21 13 :39:23]
niestety przepyszna :) dla osoby na diecie - zabójstwo chociaż pocieszam się tym że z samych naturalnych składników
szkaradnica [2010 /7 /9 18 :10:2]