Czarnuszka znana jest przede wszystkim w Indiach i na bliskim wschodzie. W Europie wykorzystywana jest jako substytut pieprzu. W kuchni stosowana jest dodatek do baraniny i jagnięciny, doskonale komponuje się z warzywami, a także jest dodatkiem do sosów chutney (czatnej).
W Indiach czarnuszka pojawia się jako częsty dodatek do chlebka naan, dlatego i w naszej kulturze pojawia się jako przyprawa do posypywania chleba oraz bułek, którym nadaje charakterystycznego smaku i aromatu. Aby uzyskać głębię smaku czarnuszki, należy ją prażyć na suchej patelni przez kilka chwil.
Skład: nasiona czarnuszki 100%
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna:1080 kJ
Wartość energetyczna: 259 kcal
Tłuszcz: 8,8 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g)
Węglowodany: 0,3 g (w tym cukry: 0,3 g)
Błonnik: 66,4 g
Białko: 16 g
Sól: 0,02 g
Waga netto: 300 g
Kraj pochodzenia: Indie
Termin przydatności minimum 12 miesięcy od daty zakupu.
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, stąd nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej mąki. Wychodzi idealnie chrupiąca.
marta-mp17@o2.pl
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek