Laski wanilii Taylor & Colledge mają subtelny, owocowy smak z nutą anyżu i wiśni. Idealny do stosowania w sosach, ciastach, deserach i bitej śmietanie.
Laska wanilii to jedna z najczęściej stosowanych przypraw w cukiernictwie. Stanowi bowiem składnik wielu deserów, w tym m.in. lodów, tortów, ciast, czy włoskiej panna cotty. Już zaledwie kilka jej kropel może urozmaicić smak naszych wypieków, nie wspominając o cudownym zapachu. Wanilia w laskach jest znacznie bardziej aromatyczna od ekstraktu waniliowego oraz różnego rodzaju olejków spożywczych, gdyż nie zawiera sztucznych dodatków. Chętnie stosują ją także profesjonalni kucharze i cukiernicy, wystarczy podać przykład Nigelli bądź Doroty z Moich Wypieków.
Aromat laski wanilii można wzmocnić wkładając ją do hermetycznie zamykanego pudełka, w którym przechowujemy cukier. Po 2-3 dniach powinniśmy otrzymać intensywny cukier waniliowy, który będzie idealny do wypieków. Ponadto, świetny sposób na otrzymanie mocnej esencji waniliowej, to zanurzenie laski wanilii w butelce z alkoholem. Jak widać, jej zastosowań jest bardzo dużo. Niezależnie w jaki sposób ją wykorzystamy, z pewnością urozmaici nasze smakołyki.
Zapakowana w szklaną fiolkę laska wanilii zachowuje 100% esencji waniliowego smaku i aromatu, doskonale podkreśla smak zarówno potraw słodkich, jak i słonych: deserów, ciast, kompotów, sosów, a także dań mięsnych.
Aby wydobyć najbardziej aromatyczny miąższ, należy przekroić laskę wzdłuż, delikatnie rozchylić i wydobyć zawartość nożem lub łyżeczką
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Ostatnie opinie o produktach
Forma metalowa do pieczenia RR, kwadratowa z pokrywą - 03-3129 - Wilton
polecam serdecznie
Julia10
Forma z kutego aluminium do ciasta „Wieniec adwentowy” - Nordic Ware
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
KKrzysiek
Pastylki czekoladowe z białej czekolady W2 (28% kakao), 400 g - Callebaut
Doskonała
KKrzysiek
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek (25 x 40 cm) - Wilton - poleca Pani Dorota z mojewypieki.com!
Bardzo przydatna
KKrzysiek