W foremce jednorazowo można zrobić 6 czekoladek lub 3 pełne duszki.
Foremka jest wykonana z przezroczystego plastiku
Sposób przygotowania pralin, bombonier za pomocą foremki:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (jeśli chcesz zabarwić białą czekoladę barwnikiem, dodaj go do rozpuszczonej czekolady). Należy uważać, by czekolady nie przegrzać, bo zmieni swoją konsystencję.
Rozpuszczoną czekoladą pokryj wgłębienia w foremce (najłatwiej to zrobisz, przelewając wcześniej rozpuszczoną czekoladę do woreczków do dekorowania lub, jeśli używasz kuchenki mikrofalowej, możesz czekoladę od razu rozpuścić w woreczku).Wstaw do lodówki do przestudzenia.
Po wyjęciu z lodówki wypełnij czekoladowe zagłębienia nadzieniem - musi być w temperaturze pokojowej, by nie rozpuściło czekolady.
Po wypełnieniu nadzieniem, przykryj pralinę warstwą rozpuszczonej czekolady. Ponownie wstaw do lodówki do całkowitego wystygnięcia.
Foremki są idealne by stworzyć tzw. hot coca bombs. Żeby je przygotować półkule wypełniamy rozpuszczalnym kakao i piankami marshmallow. Gotowe bomby czekoladowe umieszczamy w kubku i zalewamy gorącym mlekiem.
Wymiary całej formy: 28 x 15 cm
Wymiary pojedyńczego duszka: 10 x 5,5 cm
Hot cocoa bombs można udekorować posypkami i białą czekoladą. Hot coca bombs można też zrobić z białej (różowej) czekolady i udekorować ciemną.
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Ostatnie opinie o produktach
Forma metalowa do pieczenia RR, kwadratowa z pokrywą - 03-3129 - Wilton
polecam serdecznie
Julia10
Forma z kutego aluminium do ciasta „Wieniec adwentowy” - Nordic Ware
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
KKrzysiek
Pastylki czekoladowe z białej czekolady W2 (28% kakao), 400 g - Callebaut
Doskonała
KKrzysiek
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek (25 x 40 cm) - Wilton - poleca Pani Dorota z mojewypieki.com!
Bardzo przydatna
KKrzysiek