Żelfix 3:1 do do gotowania dżemów, marmolad i galaretek.
Przygotujesz pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców.
Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie Żelfixu zapobiega pleśnieniu konfitur.
Teraz wystarczy przełożyć je do wyparzonych słoiczków i cieszyć się smakiem lata przez długie miesiące!
Sposób przyrządzania:
Odważyć 1 kg umytych, wypestkowanych i rozdrobnionych owoców lub odmierzyć 0,9 l soku.
Żelfix dokładnie wymieszać z owocami lub sokiem. Zagotować ciągle mieszając.
Dodać 0,35 kg cukru. Zagotować ponownie i gotować jeszcze 2 min. (wiśnie i owoce mniej rozdrobnione gotować 3 min.). Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.
Gorącą konfiturę lub galaretkę nałożyć do słoików (do pełna) i natychmiast szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć na ok. 5 min. dnem do góry.
Wskazówki:
Aby zachować świeży kolor i wyostrzyć smak konfitur ze szczególnie słodkich owoców, można dodać sok z 1 cytryny lub szczyptę Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera.
Przy przyrządzaniu konfitury z większej ilości owoców należy przyjąć proporcje: 2 kg owoców + 2 Żelfixy + 700 g cukru. Nie zaleca się stosowania jednorazowo większej ilości składników.
Z Żelfixem Dr. Oetkera możesz przygotować również przetwory na bazie warzyw, takich jak pomidory, papryka czy cukinia.
Skład: cukier, substancja żelująca (pektyny) regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (kwas sorbowy)
Możliwa obecność GLUTENU i MLEKA.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Energia: 1366 kj / 323 kcal
Tłuszcze: 0 g w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone: 0 g
Węglowodany: 73,5 g w tym cukry: 73,5 g
Białko: 0,4 g
Sól: 1,13 g
Ostatnie opinie o produktach
Tajska limonka (pojemność 250 ml) - House of Asia
Zarówno do deserów jak i wszelkich napojów.
KKrzysiek
Świeczka na tort „9” złota (4,5cm) - CL
Wszyscy kupują i są braki magazynowe a nikt nie dodał komentarza?? Na żywo ta świeczka wygląda dużo lepiej niż ze zdjęć. Bardzo fajny wyrób
KKrzysiek
Forma do pieczenia dużych muffinów "Jumbo" - 03-3119 - Wilton
Doskonale sprawdzi się do większych pasztecików lub galaretek. Doskonały produkt
KKrzysiek
Ekstrakt waniliowy (60 ml) Madagascar Bourbon - Nielsen Massey
Jak zawsze pierwsza klasa i są to chyba najlepsze ekstrakty ever. Szkoda, że tak drogie i niedostępne pozostałe.
KKrzysiek