Lukier plastyczny, to masa plastyczna do dekoracji wypieków. Jest gotowa do użycia, wystarczy ją rozwałkować do uzyskania gładkiej i cienkiej powierzchni, z której można wycinać dowolne kształty, ugniatać ją jak plastelinę i tworzyć różne elementy dekoracyjne takie, jak: wstążki, listki, kwiaty, fale tkaniny, czy płaskie obrazki. Masa plastyczna ma idealną konsystencję łatwo się modeluje - w konsystencji przypomina modelinę. Dzięki różnorodnym kolorom, które są dostępne w naszym sklepie, Twoje ciasta będą wyglądały niesamowicie.
Aby powlec lukrem tortownicę o średnicy 24 cm i wysokości 8-10 cm potrzebujemy około 75 dag lukru. Należy rozwałkować go na grubość około 4-5mm. Najłatwiej ciasto powlecze się lukrem, rozwałkowując go wpierw na arkuszu papieru do pieczenia, posypanego cienką warstwą cukru pudru. Pozostały lukier można przechowywać w lodówce w woreczku foliowym, z którego usunięte zostanie powietrze.
Instrukcja pokrywania wypieków lukrem plastycznym:
- lukier w temperaturze pokojowej zagniataj przez kilka chwil, by stał się elastyczny i lekko się ogrzał,
- lukier rozwałkuj na placek kształtu ciasta na grubość 4-5 mm (najłatwiej zrobisz to nieprzywierającym wałkiem silikonowym) na papierze do pieczenia, delikatnie oprószonym cukrem pudrem, jeśli podczas wałkowania pojawią się pęcherzyki, przekłuj je czystą szpilką,
- rozwałkowany lukier powinien być większy niż średnica ciasta wraz z wysokością jego boków, lukier przenieś na ciasto (zawijając go na wałek, lub podkładając pod niego dłonie),
- packą cukierniczą lub dłonią ukształtuj i wygładź lukier, aż wierzch i boki ciast będą równe i jedwabiste w dotyku,
- nadmiar lukru na brzegach odetnij ostrym nożem,
- jeśli chcesz odcisnąć na lukrze wzory, to właśnie to jest moment na tą czynność - lukier RegalIace obsycha w ciągu 2-3 godzin,
- powleczony tort obsusz w przewiewnym miejscu, w pudełku kartonowym.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna: 1666 kJ / 393 kcal
- białko: 0 g
- węglowodany: 89,1 g, w tym cukry 87,7 g
- tłuszcz: 4,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,5 g
- sól: 0 g
Składniki: cukier, syrop glukozowy, olej palmowy, substancja utrzymująca wilgoć: E422, emulgator: E471, stabilizator: E413, substancja konserwująca: E202, aromat naturalny, barwnik: E133, E122. E122 może mieć niekorzystny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci. Wyprodukowany w fabryce, która przetwarza składniki orzechowe ( migdały ). Ten produkt posiada certyfikaty Halal i Koszerności. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Waga netto: 250 g
Kraj pochodzenie: Wielka Brytania
Termin przydatności do spożycia: 30.06.2023

Najwyższa jakość
Opinie o :
Lukier plastyczny pastelowy błękit (250 g) Baby Blue - Extra - Renshaw
Z tego lukru wyjątkowo jestem bardzo niezadowolona! :( Nie raz ozdabiałam torty lukrem plastycznym, ale praca z tym to była męczarnia! Niesamowicie "przyklejał" się do blatu, na którym go wałkowałam, w dodatku wszędzie powstawały przetarcia. Nigdy do tej pory nie miałam aż tak utrudnionej pracy z lukrem plastycznym. Jedyny plus to piękny błękitny kolor. Z pewnością nie zdecyduję się go już więcej kupić. Dlatego tylko (za kolor i lekką konsystencję) 2 gwiazdki...
magda0342 [2017 /4 /8 17 :42:29]
Super :)
Juicy [2015 /10 /7 16 :46:4]
świetny lukier o idealnej konsystencji a do tego łatwy w użyciu. Polecam ;) :up:
Loczek [2015 /8 /16 18 :57:50]
idealny :biglol:
dalmat_girl [2014 /11 /15 14 :36:20]
To jest póki co najczęściej używany przeze mnie lukier, ponieważ robię dużo tortów "morskich". Polecam go z czystym sumieniem, gdyż jest świetny i ładnie się prezentuje.
chemukh [2014 /4 /27 16 :37:44]
subtelny kolor, spektakularny efekt.polecam
cassyandra [2013 /1 /4 1 :53:36]
Świetny lukier, bardzo dobrze się z nim pracuje i dobrze smakuje - polecam.
megala1 [2012 /12 /4 9 :15:28]
będzie kolorowo i słdko :D
caffem79 [2012 /10 /12 22 :58:26]
Pięknie prezentował się na torcie:)
pinupgirlkg [2012 /9 /20 16 :51:22]