Lukier plastyczny, to masa plastyczna do dekoracji wypieków. Jest gotowa do użycia, wystarczy ją rozwałkować do uzyskania gładkiej i cienkiej powierzchni, z której można wycinać dowolne kształty, ugniatać ją jak plastelinę i tworzyć różne elementy dekoracyjne takie, jak: wstążki, listki, kwiaty, fale tkaniny, czy płaskie obrazki. Masa plastyczna ma idealną konsystencję łatwo się modeluje - w konsystencji przypomina modelinę. Dzięki różnorodnym kolorom, które są dostępne w naszym sklepie, Twoje ciasta będą wyglądały niesamowicie.
Aby powlec lukrem tortownicę o średnicy 24 cm i wysokości 8-10 cm potrzebujemy około 75 dag lukru. Należy rozwałkować go na grubość około 4-5mm. Najłatwiej ciasto powlecze się lukrem, rozwałkowując go wpierw na arkuszu papieru do pieczenia, posypanego cienką warstwą cukru pudru. Pozostały lukier można przechowywać w lodówce w woreczku foliowym, z którego usunięte zostanie powietrze.
- lukier w temperaturze pokojowej zagniataj przez kilka chwil, by stał się elastyczny i lekko się ogrzał,
- lukier rozwałkuj na placek kształtu ciasta na grubość 4-5 mm (najłatwiej zrobisz to nieprzywierającym wałkiem silikonowym) na papierze do pieczenia, delikatnie oprószonym cukrem pudrem, jeśli podczas wałkowania pojawią się pęcherzyki, przekłuj je czystą szpilką,
- rozwałkowany lukier powinien być większy niż średnica ciasta wraz z wysokością jego boków, lukier przenieś na ciasto (zawijając go na wałek, lub podkładając pod niego dłonie),
- packą cukierniczą lub dłonią ukształtuj i wygładź lukier, aż wierzch i boki ciast będą równe i jedwabiste w dotyku,
- nadmiar lukru na brzegach odetnij ostrym nożem,
- jeśli chcesz odcisnąć na lukrze wzory, to właśnie to jest moment na tą czynność - lukier RegalIace obsycha w ciągu 2-3 godzin,
- powleczony tort obsusz w przewiewnym miejscu, w pudełku kartonowym.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna: 1646 kJ / 388 kcal
- białko: 0 g
- węglowodany: 90 g, w tym cukry 88,6 g
- tłuszcz: 3,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2 g
- sól: 0 g
Składniki: cukier, syrop glukozowy, olej palmowy, substancja utrzymująca wilgoć: E422, emulgator: E471, stabilizator: E413, substancja konserwująca: E202, aromat naturalny, barwnik: E172. Wyprodukowany w fabryce, która przetwarza składniki orzechowe ( migdały ). Ten produkt posiada certyfikaty Halal i Koszerności. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Waga netto: 250 g
Kraj pochodzenie: Wielka Brytania
Termin przydatności do spożycia: co najmniej 5 miesiący od daty zakupu
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Opinie o :
Lukier plastyczny cielisty (250 g) - Extra - Renshaw
Dobrze się pracuje z masami tej firmy, są bardzo plastyczne, ma ładny, wyrazisty kolor, polecam
Lilavati [2021 /2 /5 10 :38:46]
Super, Polecam! :)
Juicy [2015 /10 /7 16 :43:10]
Dobra jakość produktu. Łatwo się z nim pracuje. Polecam! :up:
tuleym@wp.pl [2014 /7 /13 22 :46:17]
Ten lukier jest bardzo dobry. Świetnie pokrywa i kolor jest faktycznie ecru. Polecam
elasobanska [2014 /6 /25 13 :7:4]
Lukier swietny! Latwo sie dekoruje nim torty i bardzo szybko " przyjmuje" inny kolor, wiec latwo sie barwi.
Libra1610 [2014 /6 /11 19 :31:15]
produkt godny polecenia.
skrzacik [2014 /4 /24 21 :28:23]
:) polecam! fajnie sie na nim pracuje!
agulka27t [2014 /3 /26 21 :27:8]
Lukry plastczzne te firmy sa naprawde znakomite! idealne w smaku, nie za slodkie! Swietnie lepi sie z nich figurki:)
Klaudek [2013 /12 /2 12 :53:27]
Idealny, ciepły odcień. Łatwo zabarwić na inne potrzebne kolory. Neutralny w smaku i praktycznie bezzapachowy. Pasuje do każdego słodkiego ciasta.
Wikkori [2013 /9 /24 14 :55:38]
Świetny produkt i niekoniecznie tylko dla profesjonalistów:)
magdai [2013 /5 /6 9 :23:57]