Wspólne posiłki bardzo wiążą ludzi, budują piękne relacje, wzmacniają je. Celebrowanie ich razem to coś wyjątkowego. Na chwilę można zapomnieć o codzienności i po prostu pobyć ze sobą, w towarzystwie czegoś super smacznego. Idealnym posiłkiem do wspólnego biesiadowania jest foundue. Bajecznie kremowy sos serowy, do tego rozmaite dodatki... Uwierz - to będą niezapomniane chwile. Niezależnie, czy to będzie romantyczna kolacja we dwoje, czy rodzinny obiad, czy nawet domówka z przyjaciółmi. Foundue sprawdzi się zawsze.
Zestaw do foundue marki Boska jest trwały, solidny - bo wykonany z żeliwa, ale też elegancki.
Nazwa fondue wywodzi się z języka francuskiego od słowa 'fondre', które oznacza: zatapiać, zmiękczyć się. Sama potrawa wywodzi się ze Szwajcarii, kiedy to pasterze po całodziennej pracy zasiadali przy ognisku i zatapiali kawałki mięsa w sosie serowym.
Tak jak sama nazwa wskazuje - za pomocą widelczyków znajdujących się w zestawie, każdy z biesiadujących zatapia nabity uprzednio kawałek mięsa, warzywa czy też chleba w gęstym sosie serowym. Dla tych, którzy lubią słodkości lub chcą poprawić sobie humor jest propozycja fondue czekoladowego.
W zależności od wyboru smaku fondue, serowego lub czekoladowego dobieramy składniki. Aby zrobić smaczne fondue serowe najlepiej wybrać dwa lub trzy rodzaje łatwo topiącego się sera np. Ementaler, Gryuere, Beaufort. Na palniku podgrzewamy ok. 1,5 litra białego wytrawnego wina zmieszanego z łyżką soku z cytryny. Zaleca się uprzednio nasmarować naczynie czosnkiem, aby wzmocnić smak potrawy. Następnie dodaje się starte sery i całość miesza, aż powstanie gęsty sos. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty zaleca się dodanie odrobiny mąki ziemniaczanej. Całość posypujemy startą gałką muszkatołową i delektujemy się potrawą, którą należy umieścić na podgrzewaczu na stole.
Do fondue czekoladowego najlepiej użyć czekoladę gorzką. Na palniku podgrzać 350 ml tłustej śmietanki, a następnie dodać 4 kostki pokruszonej czekolady i łyżeczkę masła. W zależności od upodobań zaleca się dolanie kilku łyżeczek rumu, brandy lub likieru. Następnie przenosimy garnek na podgrzewacz i zapraszamy biesiadników na słodką ucztę.
Przybliżone wymiary żeliwna misa: wysokość 6 cm, długość 20 cm, szerokość 17,5 cm, średnica dół 14 cm
Przybliżone wymiary żeliwna podstawa: wysokość 11 cm, średnica dół 12,5 cm, średnica góra 16 cm
Przybliżone wymiary widelczyk : długość 21 cm, szerokość 0,7 cm
Kolor: czarny
Opakowanie: kolorowy karton

Łatwe mycie

Najwyższa jakość
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, stąd nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej mąki. Wychodzi idealnie chrupiąca.
marta-mp17@o2.pl
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek