Czarne kakao holenderskie, o głębokim, intensywnym kolorze i delikatnym smaku, pozbawionym kwasowości i goryczy. Idealne do wypieków, kremów i deserów. Może zastępować czarny barwnik. Dzięki czarnemu kakao ciasto lub krem osiąga prawie czarny, głęboki czekoladowy kolor i jednocześnie delikatny, czekoladowy smak pozbawiony goryczy.
To właśnie dzięki czarnemu kakao ciasteczka Oreo są czarne.
Czarny kolor uzyskuje się w procesie alkalizacji ziaren - ziarno kakaowca przepłukuje się roztworem potasowym, dzięki czemu kakao traci swoją kwaśność, uzyskuje delikatniejszy smak, ciemny kolor oraz większą rozpuszczalność w wodzie. Proces ten został opracowany XIX wieku przez holenderskiego chemika i producenta czekolady Konrada Jan Van Houtena, Ojciec Konrada, Kasparus Van Houten, również producent czekolady, wynalazł prasę umożliwiającą oddzielenie masła kakaowego od proszku, dzięki czemu otrzymujemy kakao rozpuszczalne w wodzie i mleku.
Gdy nie chcemy uzyskać aż tak czarnego koloru, możemy mieszać czarne kakao z kakao naturalnym, lub kakao ciemnym.
Ciemne kakao holenderskie również poddawane jest alkalizacji, ale w mniejszym stopniu, zatem czarne kakao to nic innego jak ultra-mocno zalkalizowane kakao, jeszcze bardziej od ciemnego. Czarne kakao osiąga PH na poziomie 8.
Skład: kakao o obniżonej zawartości tłuszczu: 10 %
Ostatnie opinie o produktach
Tajska limonka (pojemność 250 ml) - House of Asia
Zarówno do deserów jak i wszelkich napojów.
KKrzysiek
Świeczka na tort „9” złota (4,5cm) - CL
Wszyscy kupują i są braki magazynowe a nikt nie dodał komentarza?? Na żywo ta świeczka wygląda dużo lepiej niż ze zdjęć. Bardzo fajny wyrób
KKrzysiek
Forma do pieczenia dużych muffinów "Jumbo" - 03-3119 - Wilton
Doskonale sprawdzi się do większych pasztecików lub galaretek. Doskonały produkt
KKrzysiek
Ekstrakt waniliowy (60 ml) Madagascar Bourbon - Nielsen Massey
Jak zawsze pierwsza klasa i są to chyba najlepsze ekstrakty ever. Szkoda, że tak drogie i niedostępne pozostałe.
KKrzysiek