Czarne kakao holenderskie, o głębokim, intensywnym kolorze i delikatnym smaku, pozbawionym kwasowości i goryczy. Idealne do wypieków, kremów i deserów. Może zastępować czarny barwnik. Dzięki czarnemu kakao ciasto lub krem osiąga prawie czarny, głęboki czekoladowy kolor i jednocześnie delikatny, czekoladowy smak pozbawiony goryczy.
To właśnie dzięki czarnemu kakao ciasteczka Oreo są czarne.
Czarny kolor uzyskuje się w procesie alkalizacji ziaren - ziarno kakaowca przepłukuje się roztworem potasowym, dzięki czemu kakao traci swoją kwaśność, uzyskuje delikatniejszy smak, ciemny kolor oraz większą rozpuszczalność w wodzie. Proces ten został opracowany XIX wieku przez holenderskiego chemika i producenta czekolady Konrada Jan Van Houtena, Ojciec Konrada, Kasparus Van Houten, również producent czekolady, wynalazł prasę umożliwiającą oddzielenie masła kakaowego od proszku, dzięki czemu otrzymujemy kakao rozpuszczalne w wodzie i mleku.
Gdy nie chcemy uzyskać aż tak czarnego koloru, możemy mieszać czarne kakao z kakao naturalnym, lub kakao ciemnym.
Ciemne kakao holenderskie również poddawane jest alkalizacji, ale w mniejszym stopniu, zatem czarne kakao to nic innego jak ultra-mocno zalkalizowane kakao, jeszcze bardziej od ciemnego. Czarne kakao osiąga PH na poziomie 8.
Skład: kakao o obniżonej zawartości tłuszczu: 10 %
Ostatnie opinie o produktach
Rant do pieczenia ciast i tortów prostokątny, regulowany (16 - 32 cm, H12) - DorosioweRanty
polecam! dla siebie i idealny na prezent. Wreszccie nic się nie wylewa a galaretka jest idealnie gładka
goga1313
Posypka cukrowa, maczek zieleń irlandzka (75 g) - SweetDecor
ładny, żywy odcień zieleni, idealny na listki czy murawę do tortu boisko
goga1313
Posypka cukrowa błyszczące perełki mix 5 mm, cztery kolory (40 g) - SweetDecor
bardzo ładne kolory
goga1313
Topper ze sklejki Pierwsza Komunia Święta, listki ażur - Mill Art
Świetne wykonanie . Wygląda bardzo elegancko. Polecam !
Sandera