Puszysty i delikatny ryż Basmati, jest ryżem długoziarnistym o lekko słodkim smaku i oryginalnym zapachu.
Basmati to najszlachetniejsza odmiana białego ryżu uprawianego u stóp Himalajów.
Ryż Basmanti jest dojrzały, niskokaloryczny, zasobny w witaminy i mikroelementy oraz wolny od cholesterolu i glutenu. Jego delikatne ziarna po ugotowaniu świetnie komponują się z klasycznymi potrawami kuchni indyjskiej, czy szeroko rozumianej kuchni orientalnej. Jest on również idealnym dodatkiem do grillowanego kurczaka, sałatki warzywnej i większości polskich dań zastępując ziemniaki.
Przygotowanie:
Ryż Basmati gotujemy w stosunku 1:1,7-2,0 przez 15min. w lekko osolonej wodzie (lub bez soli) i pod przykryciem. Następnie wyłączamy gaz, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10-15min. Dla uzyskania jeszcze lepszych rezultatów można go opłukać i moczyć przez 45-60min.
Skład: Ryż Basmati.
Kraj pochodzenia: Indie/Pakistan, pakowano w UK
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
wartość energetyczna 1505 kJ / 359kcal
tłuszcz: 0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,01 g
węglowodany: 79.8 g, w tym cukry 0,01 g
białko: 7,4 g
sól: 0,01 g

Najwyższa jakość

Produkt w 100% naturalny
Ostatnie opinie o produktach
Truskawka liofilizowana Frupp 15 g - Celiko
Pyszny dodatek do kremów
karmela.nova@gmail.com
Wsporniki plastikowe do tortów wielowarstwowych (4 sztuki) - 05-0-0028 - Wilton
Fajne wsporniki, bardzo wytrzymałe
karmela.nova@gmail.com
Kule czekoladowe 3D, perłowe czarno-złote (5 szt.) - Barbara Decor
przepiekna ozdoba tortu-polecam
Matyldzia2012
Forma silikonowa do muffinów (6 gniazd) - Mastrad
Jak wszystkie produkty tej firmy, forma sprawdza się doskonale. Wzmocnienie uchwytów zdecydowanie ułatwi przenoszenie, a muffinki wyskakują bez najmniejszych problemów.
Milkaice