Czarnuszka znana jest przede wszystkim w Indiach i na bliskim wschodzie. W Europie wykorzystywana jest jako substytut pieprzu. W kuchni stosowana jest dodatek do baraniny i jagnięciny, doskonale komponuje się z warzywami, a także jest dodatkiem do sosów chutney (czatnej).
W Indiach czarnuszka pojawia się jako częsty dodatek do chlebka naan, dlatego i w naszej kulturze pojawia się jako przyprawa do posypywania chleba oraz bułek, którym nadaje charakterystycznego smaku i aromatu. Aby uzyskać głębię smaku czarnuszki, należy ją prażyć na suchej patelni przez kilka chwil.
Skład: nasiona czarnuszki 100%
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna:1080 kJ
Wartość energetyczna: 259 kcal
Tłuszcz: 8,8 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g)
Węglowodany: 0,3 g (w tym cukry: 0,3 g)
Błonnik: 66,4 g
Białko: 16 g
Sól: 0,02 g
Waga netto: 300 g
Kraj pochodzenia: Indie
Termin przydatności minimum 12 miesięcy od daty zakupu.
Ostatnie opinie o produktach
Tajska limonka (pojemność 250 ml) - House of Asia
Zarówno do deserów jak i wszelkich napojów.
KKrzysiek
Świeczka na tort „9” złota (4,5cm) - CL
Wszyscy kupują i są braki magazynowe a nikt nie dodał komentarza?? Na żywo ta świeczka wygląda dużo lepiej niż ze zdjęć. Bardzo fajny wyrób
KKrzysiek
Forma do pieczenia dużych muffinów "Jumbo" - 03-3119 - Wilton
Doskonale sprawdzi się do większych pasztecików lub galaretek. Doskonały produkt
KKrzysiek
Ekstrakt waniliowy (60 ml) Madagascar Bourbon - Nielsen Massey
Jak zawsze pierwsza klasa i są to chyba najlepsze ekstrakty ever. Szkoda, że tak drogie i niedostępne pozostałe.
KKrzysiek