Lukier plastyczny, to masa plastyczna do dekoracji wypieków. Jest gotowa do użycia, wystarczy ją rozwałkować do uzyskania gładkiej i cienkiej powierzchni, z której można wycinać dowolne kształty, ugniatać ją jak plastelinę i tworzyć różne elementy dekoracyjne takie, jak: wstążki, listki, kwiaty, fale tkaniny, czy płaskie obrazki. Masa plastyczna ma idealną konsystencję łatwo się modeluje - w konsystencji przypomina modelinę. Dzięki różnorodnym kolorom, które są dostępne w naszym sklepie, Twoje ciasta będą wyglądały niesamowicie.
Aby powlec lukrem tortownicę o średnicy 24 cm i wysokości 8-10 cm potrzebujemy około 75 dag lukru. Należy rozwałkować go na grubość około 4-5mm. Najłatwiej ciasto powlecze się lukrem, rozwałkowując go wpierw na arkuszu papieru do pieczenia, posypanego cienką warstwą cukru pudru. Pozostały lukier można przechowywać w lodówce w woreczku foliowym, z którego usunięte zostanie powietrze.
Instrukcja pokrywania wypieków lukrem plastycznym:
- lukier w temperaturze pokojowej zagniataj przez kilka chwil, by stał się elastyczny i lekko się ogrzał,
- lukier rozwałkuj na placek kształtu ciasta na grubość 4-5 mm (najłatwiej zrobisz to nieprzywierającym wałkiem silikonowym) na papierze do pieczenia, delikatnie oprószonym cukrem pudrem, jeśli podczas wałkowania pojawią się pęcherzyki, przekłuj je czystą szpilką,
- rozwałkowany lukier powinien być większy niż średnica ciasta wraz z wysokością jego boków, lukier przenieś na ciasto (zawijając go na wałek, lub podkładając pod niego dłonie),
- packą cukierniczą lub dłonią ukształtuj i wygładź lukier, aż wierzch i boki ciast będą równe i jedwabiste w dotyku,
- nadmiar lukru na brzegach odetnij ostrym nożem,
- jeśli chcesz odcisnąć na lukrze wzory, to właśnie to jest moment na tą czynność - lukier RegalIace obsycha w ciągu 2-3 godzin,
- powleczony tort obsusz w przewiewnym miejscu, w pudełku kartonowym.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna: 1659 kJ / 391 kcal
- białko: 0 g
- węglowodany: 87,9 g, w tym cukry 87,9 g
- tłuszcz: 4,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,5 g
- sól: 0 g
Składniki: cukier, syrop glukozowy, olej palmowy, substancja utrzymująca wilgoć: E422, syrop cukrowy karmelizowany, emulgator: E471, stabilizator: E413, substancja konserwująca: E202, aromat naturalny. Wyprodukowany w fabryce, która przetwarza składniki orzechowe ( migdały ). Ten produkt posiada certyfikaty Halal i Koszerności. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Waga netto: 250 g
Kraj pochodzenie: Wielka Brytania
Termin przydatności do spożycia: co najmniej 2 miesiące od daty zakupu

Najwyższa jakość
Opinie o :
Lukier plastyczny ciepły brąz (250 g) - Extra - Renshaw
Polecam, wykorzystuję często.
kokeshi1 [2021 /5 /12 16 :41:25]
Lukier bardzo plastyczny, świetnie się rozwałkował bez żadnego problemu. Polecam
bozenka_bm [2016 /3 /21 22 :14:13]
Rewelacja! :)
Juicy [2015 /10 /7 16 :45:46]
świetny lukier o idealnej konsystencji a do tego łatwy w użyciu. Polecam ;) :up:
Loczek [2015 /8 /16 18 :54:54]
Pierwszy raz pracowałam z lukrem w ogóle i miałam sporo obaw. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie :) Lukier bardzo plastyczny, świetnie się rozwałkował i idealnie pokrył mi cały tort. Zdecydowanie zachęcił mnie do dalszych prób więc myślę, że moje pierwsze zakupy w Państwa sklepie nie były ostatnimi :)
monnte [2015 /6 /28 22 :38:56]
Dobry lukier, dał się szybko ugnieść i całkiem przyjemnie pachnie.
marta.radomska [2015 /6 /12 14 :12:3]
bardzo fajny kolor, świetny produkt, polecam
wioleta_n [2014 /8 /13 19 :41:33]
Lukier rewelacyjny, będzie z niego piękny pień drzewa i patyki :)
chemukh [2014 /5 /19 18 :26:27]
kolor jak na zdjęciu, dla mnie bardzo dobry w smaku:P lepiłam z niego misia i wyszedł śliczny:)
Evelyn [2013 /11 /4 20 :28:37]
Świetny lukier, bardzo dobrze się z nim pracuje i dobrze smakuje - polecam.
megala1 [2012 /12 /4 9 :15:3]