Mieszanka do przygotowania glazury lustrzanej na tort, przezroczysta. Nadaje połysku masie i kremowi, który znajduje się pod nią.
Jednym z najpopularniejszych od kilku sezonów sposobów dekoracji wypieków jest pokrycie ich polewą lustrzaną. Takie wypieki są bardzo eleganckie i tak efektowne, że nie wymagają żadnych dodatkowych dekoracji.
Polewa lustrzana daje idealnie gładką i błyszczącą powierzchnię, jest przy tym miękka i łatwo poddaje się krojeniu. Polewą można również dekorować desery: musy, kremy czy panna cottę.
Sposób użycia:
Ciasto lub deser schłodź w lodówce, lub jeszcze lepiej w zamrażalniku. Jeśli ciasto jest obłożone kremem musi mieć idealnie wygładzoną powierzchnię.
Odmierz 400 ml wody i połącz w garnku z całym opakowaniem mieszanki do polewy lustrzanej. Wymieszaj bardzo dokładnie, tak by nie było żadnych grudek. Mieszankę doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 sekund.
Dodaj kolejne 200 ml wody i wszystko razem wymieszaj, najlepiej przy pomocy miksera.
Wyjmij ciasto z zamrażalnika i ustaw je na niedużym podwyższeniu. Pod spód podłóż tacę wyłożoną folią lub papierem do pieczenia.
Przy pomocy termometru cukierniczego sprawdź jaką temperaturę ma polewa. Idealna temperatura to 35°C. Polewa chłodniejsza będzie za szybko zastygać i nie da idealnie gładkiej powierzchni.
Polewę wylewaj zaczynając od środka, powoli przechodząc do brzegów. Powinna swobodnie spłynąć pokrywając całe boki ciasta.
Gdy polewa zastygnie ostrym nożem odetnij jej nadmiar u spodu. Ciasto wstaw do lodówki na 2 - 3 godziny, aby polewa całkowicie zastygła.
Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna 1682 kJ/396 kcal, tłuszcze 0,4 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe <0,1 g), węglowodany 97,6 g (w tym cukry 87,4 g), błonnik 0 g, białka 0,5 g, sól 0,78 g
Termin przydatności do spożycia: 6 miesięcy od daty zakupu
Kraj produkcji: Francja
Ostatnie opinie o produktach
Tajska limonka (pojemność 250 ml) - House of Asia
Zarówno do deserów jak i wszelkich napojów.
KKrzysiek
Świeczka na tort „9” złota (4,5cm) - CL
Wszyscy kupują i są braki magazynowe a nikt nie dodał komentarza?? Na żywo ta świeczka wygląda dużo lepiej niż ze zdjęć. Bardzo fajny wyrób
KKrzysiek
Forma do pieczenia dużych muffinów "Jumbo" - 03-3119 - Wilton
Doskonale sprawdzi się do większych pasztecików lub galaretek. Doskonały produkt
KKrzysiek
Ekstrakt waniliowy (60 ml) Madagascar Bourbon - Nielsen Massey
Jak zawsze pierwsza klasa i są to chyba najlepsze ekstrakty ever. Szkoda, że tak drogie i niedostępne pozostałe.
KKrzysiek