Odkąd Nigella Lawson przypomniała wszystkim fanom słodkich wypieków, o starym przepisie na deser, który dedykowany był rosyjskiej baletnicy, kuchnie na całym świecie zwariowały na punkcie bez. Czy małe, czy duże, czy nawet spektakularne - wielkości tortów - ze śmietaną, z owocami, na wierzchu ciast, czy nawet w Eton Mess. Ale z bezą nie jest tak łatwo, jak może się wydawać. To kapryśny deser, który łatwo może ulec zniszczeniu. Na szczęście cukierników wspiera nauka. Kwaśny winian potasu ma wiele zastosować w piekarnictwie.
Sztuczki, stosowane przez cukierników, często mają w sobie coś magicznego, coś z alchemii. Kwaśna sól jest produktem ubocznym procesu produkcji wina i najczęściej polecana jest przy stabilizacji i zwiększaniu objętości białek jaj. Dzięki temu świetnie sprawdza się przy wypieku bez i sufletów, ale też przy robieniu cukierków, bowiem hamuje proces krystalizacji.
Koniecznie wypróbuj ten przepis na bezy, z użyciem Cream od Tartare
Składniki:
- 4 średnie białka jajek
- 1/4 łyżeczki Cream of Tartar
- 225g cukru pudru
Przygotowanie:
Podstawową zasadą jest to, że dla każdego białka jaja, należy użyć 55 g cukru pudru. Należy także uważać, kiedy dodać cukier i kiedy przestać ubijać. Cream of tartar działa jako stabilizator, sprawia, że cały proces jest mniej nieprzewidywalny.
Zacznij od podgrzewania piekarnik do 140 ° C
Rozłóż pergamin lub papier do pieczenia na blasze . Wbij białka jajek do dużej, dokładnie oczyszczonej i suchej miski z proszkiem cream of tartar. Jajka muszą mieć temp. Pokojową, nie mogą być prosto z lodówki. Białka muszą być wolne od wszelkich cząstek żółtka. Im więcej miejsca tym lepiej, więc użyj na prawdę dużej miski.
Zacznij ubijając na niskich obrotach, w miarę gęstnienia piany zwiększaj prędkość. Gdy piana będzie bardzo sztywna, można dodać cukier. Białka można 'przemiksować', co zniszczy ich elastyczność , więc należy być ostrożnym . Powinny być gładkie, bez grudek na brzegach .
Dodawaj po 3 łyżki cukru na raz i szybko miksuj po każdym dodaniu . Zatrzymaj gdy masa jest gruba, puszysta i tworzy 'szczyty' podczas wyciągania mieszadeł .
Rozkładaj masę na papierze po około 2 czubate łyżki ( powinno wyjść około 8 porcji ), pozostawiając wystarczająco dużo miejsca dla nich aby mogły się trochę rozszerzyć. Cały urok bezów jest w ich 'szczytach' więc nie przejmuj się ich wysokością.
Piecz na niskiej półce przez 45-60 minut, aż stwardnieją na zewnątrz, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw do ostygnięcia z otwartymi drzwiami przez 30 minut aby 'doszły' wewnątrz.
Po wyjęciu z piekarnika, podawaj same lub z bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Skład: kwaśny winian E336
Waga łączna produktu: 50 g
Wyprodukowano we Francji
Trwałość: zawsze minimum 9 miesięcy od daty zakupu
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Ostatnie opinie o produktach
Forma z kutego aluminium do ciasta „Wieniec adwentowy” - Nordic Ware
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
KKrzysiek
Pastylki czekoladowe z białej czekolady W2 (28% kakao), 400 g - Callebaut
Doskonała
KKrzysiek
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek (25 x 40 cm) - Wilton - poleca Pani Dorota z mojewypieki.com!
Bardzo przydatna
KKrzysiek
Butelka ze słomką dla dziewczynki Smiley Kid - Zak!
Dla małej dziewczynki pierwszorzędna
KKrzysiek