Zakwaska do jogurtu Simbilakt to niezbędnik do przygotowywania w warunkach domowych ukwaszonego pysznego i zdrowego jogurtu.
Simbilakt posiada największą liczbę kultur bakterii ze wszystkich zakwasek znajdujących się w ofercie. Przygotowany z jego dodatkiem jogurt zawiera duże stężenie aktywnych kultur bakterii. W produkcie zawarta jest flora która niekorzystnie wypływa na bakterie i grzyby wytwarzające duże stężenie kwasu mlekowego oraz naturalnych substancji antagonizujących patogeny.
Jogurt przygotowany z tym produktem nie zawiera zagęstników, mleka w proszku, barwników ani cukru. Jest w pełni naturalny. Przygotowany w domu zawiera tylko naturalnie występujące cukry.
Dzięki zakwasce Simbilakt otrzymujemy przepyszny oraz świeży ukwaszony mleczny produkt.
Simbilakt przeznaczony jest do codziennej diety. Stosowany może być u dzieci od 1 roku życia oraz u dorosłych w każdym wieku.
Szczególnie polecany dla osób chcących wprowadzić do diety produkty bogate w laktobakterię oraz bifidobakterie. Świetnie sprawdzi się po antybiotykoterapii.
Termin przydatności do spożycia: 12 miesięcy od daty produkcji.
Jedna fiolka służy do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka, w zależności od spodziewanego efektu zakwaszenia.
Przepis na przygotowanie jogurtu i kefiru domowym sposobem :
- Butelkę z Zakwaską, należy wypełnić do połowy mlekiem i rozpuścić w temperaturze pokojowej. Zakręcić dokładnie nakrętkę a następnie wstrząsnąć buteleczką do rozpuszczenia się proszku.
-Po przygotowaniu fiolki z Zakwaską należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
-Do uzyskania odpowiedniej temperatury 1 litr mleka pasteryzowanego należy zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Po zagotowaniu 1 litra mleka w garnku należy zmieszać je z zimnym mlekiem - po takiej czynności mleko uzyska temperaturę 37-40 stopni - odpowiednią dla rozwoju kultur bakterii. Temperaturę mleka można również kontrolować termometrem kuchennym.
-Następnie po uzyskaniu przez mleko temperatury 37-40 stopni należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka oraz dokładnie wymieszać.
-Garnek w którym dokonywana była czynność gotowania mleka należy dokładnie przykryć i zaizolować ręcznikiem, kocem lub kołdrą po czym odstawić w ciepłe miejsce.
-Całość odstawić na 8-10 godzin w ciepłym miejscu.
Po takich czynnościach produkt jest gotowy do spożycia, należy go przechowywać w lodówce.
Należy przechowywać gotowy produkt nie dłużej niż 7 dni.
Ostatnie opinie o produktach
Śmietanka kokosowa (400 ml) - Real THAI
Wspaniała!!!
aga_pawlik@interia.pl
Pudełko do transportu ciast i tortów z okienkiem (26 x 26 x 32 cm ) - AleDobre.pl
Super, solidne pudełka, nie mają nieprzyjemnego zapachu, co czasem się zdarza, do tego okienko przez które fajnie widać tort :)
Lilavati
Barwnik spożywczy w żelu, żółty słoneczny Electric Spark (20 g) - Power Gel - Food Colours
Ładny, słoneczny żółty, wydajny, nie zmienia smaku kremu ani masy
Lilavati
Klej spożywczy jadalny (15 g) - Modecor
Dobry klej, nie ma smaku, spełnia dobrze swoją rolę, nie zasycha na końcówce tubki, dzięki wyprofilowanej końcówce, można użyć go bardzo precyzyjnie.
Lilavati