Zakwaska do jogurtu Bifivit to niezbędnik do przygotowywania w warunkach domowych ukwaszonego pysznego i zdrowego jogurtu.
Zakwaska Bifivit w swoim składzie zawiera kultury bakterii potrzebne do przygotowywania jogurtu. Zawiera połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bifidobakterii lactis - kultur które obecne są w mleku kobiety karmiącej oraz bakterii kwasu propionowego. Jest to produkt który jako pierwszy podaje się z fermentowanych produktów spożywczych dla dzieci. Można podawać już od 6 miesiąca życia oraz u dorosłych w każdym wieku.
Fiolka Jogurt Bifivit i zawarte w niej baterie tworzą jogurt o delikatnym, mało kwaśnym smaku. Jest uwielbiany przez dzieci.
Bifidobacterie, które zawarte są w tym jogurcie zawierają florę bakteryjną. Uczestniczą w utylizacji substratów pokarmowych oraz aktywacji trawienia w przewodzie pokarmowym. Bilansują aminokwasy oraz białka.
Bifivit można stosować w codziennej diecie od 6 miesiąca życia. Przeznaczony jest nie tylko dla dzieci ale również dla dorosłych w każdym wieku.
Poleca się osobą dostarczającym do organizmu bifidobakterii oraz laktobakterii.
Termin przydatności do spożycia: 12 miesięcy od daty produkcji.
Jedna fiolka służy do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka, w zależności od spodziewanego efektu zakwaszenia.
Przepis na przygotowanie jogurtu i kefiru domowym sposobem :
- Butelkę z Zakwaską, należy wypełnić do połowy mlekiem i rozpuścić w temperaturze pokojowej. Zakręcić dokładnie nakrętkę a następnie wstrząsnąć buteleczką do rozpuszczenia się proszku.
-Po przygotowaniu fiolki z Zakwaską należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
-Do uzyskania odpowiedniej temperatury 1 litr mleka pasteryzowanego należy zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Po zagotowaniu 1 litra mleka w garnku należy zmieszać je z zimnym mlekiem - po takiej czynności mleko uzyska temperaturę 37-40 stopni - odpowiednią dla rozwoju kultur bakterii. Temperaturę mleka można również kontrolować termometrem kuchennym.
-Następnie po uzyskaniu przez mleko temperatury 37-40 stopni należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka oraz dokładnie wymieszać.
-Garnek w którym dokonywana była czynność gotowania mleka należy dokładnie przykryć i zaizolować ręcznikiem, kocem lub kołdrą po czym odstawić w ciepłe miejsce.
-Całość odstawić na 8-10 godzin w ciepłym miejscu.
Po takich czynnościach produkt jest gotowy do spożycia, należy go przechowywać w lodówce.
Należy przechowywać gotowy produkt nie dłużej niż 7 dni.
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Ostatnie opinie o produktach
Forma metalowa do pieczenia RR, kwadratowa z pokrywą - 03-3129 - Wilton
polecam serdecznie
Julia10
Forma z kutego aluminium do ciasta „Wieniec adwentowy” - Nordic Ware
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
KKrzysiek
Pastylki czekoladowe z białej czekolady W2 (28% kakao), 400 g - Callebaut
Doskonała
KKrzysiek
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek (25 x 40 cm) - Wilton - poleca Pani Dorota z mojewypieki.com!
Bardzo przydatna
KKrzysiek