Zakwaska do jogurtu Acidolakt to niezbędnik do przygotowywania w warunkach domowych ukwaszonego pysznego i zdrowego jogurtu.
Dzięki kulturom bakterii zawartym w fiolce Acidolakt Vivo można przygotować domowy jogurt probiotyczny o dużym stężeniu kwasu mlekowego. Jedna fiolka służy do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka, w zależności od spodziewanego efektu zakwaszenia.
Acidolakt ukwasza jogurt probiotyczny czyli bogaty w szczepy bakterii z rodziny lactobacillus acidophilus. Jogurt, który pozyskujemy dzięki użyciu Acidolaktu jest również znany jako mleko acidofilne. Dzięki swoim właściwościom produkt ten jest częstym składnikiem produktów osłonowych przyjmowanych podczas leczenia antybiotykami. Mleko acidofilne czyli jogurt który pozyskamy dzięki tej fiolce może być stosowane z lekami oraz produktami spożywczymi.
Mleko acidofilne można spożywać w każdym wieku już od 1 roku życia. Jogurt uzyskany z fiolki Acidolaktu zawiera świeżą florę bakteryjną o wysokiej aktywności.
Ten produkt nie posiada zbędnych substancji takich jak: mleko w proszku, zagęstniki, barwniki lub cukier.
Mleko acidolaktowe można stosować miejscowo czyli bezpośrednio na skórę. Zaleca się jego stosowanie przy bakteryjnych oraz grzybiczych zakażeniach skóry lub błon śluzowych. Na dotknięte chorobą miejsce należy nanieść ukwaszony produkt mleczy i pozostawić na 5 do 15 min. Okład można zrobić z użyciem gazika, bandażu lub waty. Po zdjęciu okładu należy przemyć skórę zimną wodą. W zamian za ukwaszone mleko można użyć Zakwaski prosto z buteleczki, należy ją tylko rozpuścić w niewielkiej ilości wody o temperaturze pokojowej.
Acidolakt można stosować w codziennej diecie.
Termin przydatności do spożycia: 12 miesięcy od daty produkcji.
Przepis na przygotowanie jogurtu i kefiru domowym sposobem :
- Butelkę z Zakwaską, należy wypełnić do połowy mlekiem i rozpuścić w temperaturze pokojowej. Zakręcić dokładnie nakrętkę a następnie wstrząsnąć buteleczką do rozpuszczenia się proszku.
-Po przygotowaniu fiolki z Zakwaską należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
-Do uzyskania odpowiedniej temperatury 1 litr mleka pasteryzowanego należy zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Po zagotowaniu 1 litra mleka w garnku należy zmieszać je z zimnym mlekiem - po takiej czynności mleko uzyska temperaturę 37-40 stopni - odpowiednią dla rozwoju kultur bakterii. Temperaturę mleka można również kontrolować termometrem kuchennym.
-Następnie po uzyskaniu przez mleko temperatury 37-40 stopni należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka oraz dokładnie wymieszać.
-Garnek w którym dokonywana była czynność gotowania mleka należy dokładnie przykryć i zaizolować ręcznikiem, kocem lub kołdrą po czym odstawić w ciepłe miejsce.
-Całość odstawić na 8-10 godzin w ciepłym miejscu.
Po takich czynnościach produkt jest gotowy do spożycia, należy go przechowywać w lodówce.
Należy przechowywać gotowy produkt nie dłużej niż 7 dni.
Skład: Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Bifidobacterium lactis

Najwyższa jakość
Ostatnie opinie o produktach
Topper ze sklejki Pierwsza Komunia Święta, listki ażur - Mill Art
Świetne wykonanie . Wygląda bardzo elegancko. Polecam !
Sandera
Podkład okrągły pod tort, ciasto (średnica: 26 cm, grubość: 2 cm), z podkładem złotym do kontaktu z żywnością - Styrodur - Mill Art
Zdecydowanie najlepsze podkłady . Lekkie , ale świetnie stabilizują tort , nie ma strachu przed popłakanym tynkiem przy przenoszeniu :)
Sandera
Pudełko do transportu ciast i tortów (30 x 30 x 25 cm) - AleDobre.pl
Porządne pudełko, stabilne , zajmuje mało miejsca , można zamówić na zapas .
Sandera
Posypka cukrowa w kształcie świątecznych cukierków (105 g) - 710-1107 - Wilton
Fajnie!
Fajnie