Wspólne posiłki bardzo wiążą ludzi, budują piękne relacje, wzmacniają je. Celebrowanie ich razem to coś wyjątkowego. Na chwilę można zapomnieć o codzienności i po prostu pobyć ze sobą, w towarzystwie czegoś super smacznego. Idealnym posiłkiem do wspólnego biesiadowania jest foundue. Bajecznie kremowy sos serowy, do tego rozmaite dodatki... Uwierz - to będą niezapomniane chwile. Niezależnie, czy to będzie romantyczna kolacja we dwoje, czy rodzinny obiad, czy nawet domówka z przyjaciółmi. Foundue sprawdzi się zawsze.
Zestaw do foundue marki Chasseur to produkt wyjątkowy. Trwały, solidny - bo wykonany z żeliwa, ale też elegancki, w wielu różnych kolorach.
Nazwa fondue wywodzi się z języka francuskiego od słowa 'fondre', które oznacza: zatapiać, zmiękczyć się. Sama potrawa wywodzi się ze Szwajcarii, kiedy to pasterze po całodziennej pracy zasiadali przy ognisku i zatapiali kawałki mięsa w sosie serowym.
Tak jak sama nazwa wskazuje - za pomocą widelczyków znajdujących się w zestawie, każdy z biesiadujących zatapia nabity uprzednio kawałek mięsa, warzywa czy też chleba w gęstym sosie serowym. Dla tych, którzy lubią słodkości lub chcą poprawić sobie humor jest propozycja fondue czekoladowego.
W zależności od wyboru smaku fondue, serowego lub czekoladowego dobieramy składniki. Aby zrobić smaczne fondue serowe najlepiej wybrać dwa lub trzy rodzaje łatwo topiącego się sera np. Ementaler, Gryuere, Beaufort. Na palniku podgrzewamy ok. 1,5 litra białego wytrawnego wina zmieszanego z łyżką soku z cytryny. Zaleca się uprzednio nasmarować naczynie czosnkiem, aby wzmocnić smak potrawy. Następnie dodaje się starte sery i całość miesza, aż powstanie gęsty sos. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty zaleca się dodanie odrobiny mąki ziemniaczanej. Całość posypujemy startą gałką muszkatołową i delektujemy się potrawą, którą należy umieścić na podgrzewaczu na stole.
Do fondue czekoladowego najlepiej użyć czekoladę gorzką. Na palniku podgrzać 350 ml tłustej śmietanki, a następnie dodać 4 kostki pokruszonej czekolady i łyżeczkę masła. W zależności od upodobań zaleca się dolanie kilku łyżeczek rumu, brandy lub likieru. Następnie przenosimy garnek na podgrzewacz i zapraszamy biesiadników na słodką ucztę.
Wymiary zewnętrzne: 21 x 21 x 19,5 cm
Waga: 4,2 kg
Pojemność: 1,4 litra
Materiał:
- żeliwo pokryte emalią
- stalowy palnik
- widelczyki
Kolor: czarny
Gwarancja producenta: 10 lat
Wyprodukowano we Francji.

Łatwe mycie

Najwyższa jakość
Ostatnie opinie o produktach
Forma silikonowa do muffinów (6 gniazd) - Mastrad
Jak wszystkie produkty tej firmy, forma sprawdza się doskonale. Wzmocnienie uchwytów zdecydowanie ułatwi przenoszenie, a muffinki wyskakują bez najmniejszych problemów.
Milkaice
Młynek do sera i innych produktów Molino, biały - Moha
Młynek sprawdza się idealnie. Prosty w obsłudze, łatwy w utrzymaniu czystości, bardzo praktyczny.
Milkaice
Rant do pieczenia ciast i tortów z podziałką (średnica: 14 - 20, wysokość 12 cm) - DorosioweRanty
Solidny rant, dobrze widoczna podziałka sprawia, że przygotowanie biszkoptu idzie o wiele szybciej. Łatwo się myje.
mistyks3
Blacha metalowa do pieczenia, podkład pod ranty (25 x 25 cm) - DorosioweRanty
Blacha okazała się bardzo przydatna. Piekę na nim biszkopty w rancie, służy mi również do przenoszenia ciast z blach na paterę, a jak potrzeba jest też podkładką na ozdoby z masy cukrowej.
mistyks3