Naczynia Lucca to wysoka jakość i piękny, włoski styl. Dlaczego? Wyjaśnimy to poniżej. Nie zrażaj się ilością tekstu - warto przeczytać ile możesz wymagać od naczyń. I co ciekawe - te wszystkie cechy znajdziesz w garnkach i patelniach Lucca.
Zacznijmy od powierzchni. Należy ona do kategorii non-stick, czyli potrawy nie przywierają do niej, nawet, gdy nie używasz tłuszczów. Powłoka granitowa jest również bardzo łatwa w czyszczeniu i w utrzymywaniu czystości. Cząsteczki mineralne gwarantują wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania. Niewątpliwym plusem jest też wygląd.
Naczynie zaopatrzone jest we wskaźnik temperatury Thermopoint - dzięki niemu możesz łatwo określić, kiedy naczynie jest odpowiednio gorące, aby rozpocząć smażenie lub kiedy ostygnie i można bezpiecznie go oczyścić.
Korpus wykonany jest z wysokiej jakości kutego żelaza. Dzięki temu naczynie nagrzewa się niebywale szybko i równomiernie, ale jest też lekkie i wygodne. Grubość dna w rondlu to 3,8 mm.
Ergonomiczny uchwyt pomaga w przenoszeniu naczynia. Materiał, z którego został wykonany, pozwala na używanie go w piekarniku (do 120 stopni). Posiada otwór, dzięki czemu można go zawiesić na haczykach kuchennych.
Sprawdzi się podczas smażenia kotletów czy ryb, duszenia sosów i potraw, do przyrządzania włoskiej pasty.
Naczynia Lucca nie zawierają PFOA, związków niklu ani metali ciężkich.
Można myć w zmywarce.
Materiał: aluminium, stal nierdzewna
Średnica: 24 cm
Grubość dna: 4,8 mm
Nadaje się do używania na kuchenkach: gazowych, ceramicznych, elektrycznych i halogenowych.
Gwarancja: 4 lata
Kraj pochodzenia: Włochy
Wskazówki użytkowania patelni:
1. Przed pierwszym użyciem naczynie należy starannie umyć pod bieżąca woda używając ogólnie dostępnych środków do tego przeznaczonych, następnie dokładnie spłukać i wytrzeć do sucha.
2. Na papierowy ręcznik lub miękką szmatkę nanieść trochę oliwy spożywczej i natrzeć nią wewnętrzną powierzchnie. Pozostawić do wyschnięcia. Zaleca się powtarzanie tego procesu raz na jakiś czas celem wydłużenia żywotności powierzchni.
3. Przy użytkowaniu w piekarnikach nie ustawiać temperatury większej niż 120 stopni Celsjusza aby nie stopić uchwytów - dotyczy naczyń z uchwytami z tworzywa sztucznego.
4. Mycie w zmywarkach - tylko i wyłącznie w niskich temperaturach na specjalnie do tego zdefiniowanych programach mycia. Generalnie nie zaleca się mycia w zmywarkach.
5. Naczynia myć tylko i wyłącznie po ich pełnym wystudzeniu. Nie wolno zalewać ich zimna woda kiedy powierzchnia jest rozgrzana.
6. W produktach wyposażonych w wskaźnik Thermopoint ciemno zielony kolor wskazuje temperaturę pełnego wychłodzenia.
7. Nie pozostawiać naczyń na rozgrzanej powierzchni bez produktów w środku.
8. Nie kroić potraw w naczyniach, nie uderzać ostrymi częściami w ich powłokę, nie rysować.
9. Używać tylko i wyłącznie miękkich lub drewnianych narzędzi specjalnie do tego przystosowanych.
10. Przy składowaniu, uważać ażeby powierzchnie patelni lub innych naczyń nie miały ze sobą styczności - częsty powód zarysowań. Zaleca się stosowanie odpowiednich przekładek specjalnie do tego przeznaczonych.
Odbarwienia pojawiające się na powierzchniach po pewnym okresie użytkowania są normalnym objawem i nie stanowią podstaw do reklamacji.
Opinie o :
Patelnia z granitową powłoką (średnica: 24 cm) Lucca - Ballarini
rewelacyjna patelnia. Idealna dla zapominalskich, gdyż nie jest tak delikatna jak teflon ;)
juliee [2015 /10 /16 18 :31:32]