Stylowy, wykonany z trwa³ego i grubego szk³a s³oik Weck - idealny do letnich i jesiennych przetworów z owoców i warzyw. Jego design sprawdzi siê w rustykalnych i vintage kuchniach, ale te¿ w tych nowoczesnych - ¶wietnie prze³amuj±c wspó³czesne wzornictwo.
Ma pojemno¶æ 580 ml. Wytrzymuje wielokrotne pasteryzowanie przetworów i sterylizacjê.
Produkt sprzedawany jest bez gumek i klipów, które mo¿na dokupiæ osobno.
Wymiary z wieczkiem:
wysoko¶æ: 8,7 cm
¶rednica górna: 11 cm
¶rednica dolna: 8 cm
Pojemno¶æ: 580 ml
Zasady u¿ytkowania s³ojów i butelek WECK:
1. Przed u¿yciem sprawd¼, czy brzegi ko³nierza s³oja i wieczka nie s± wyszczerbione lub uszkodzone. Uszczelka nie powinna byæ popêkana.
2. Przed u¿yciem umyj s³oiki i wieczka w ciep³ej czystej wodzie i wyparz je wrz±tkiem. Uszczelki u³ó¿ w czystej, zimnej wodzie.
3. Uwa¿nie nape³niaj:
- s³oiki nape³niaj do wysoko¶ci 1 cm od górnego brzegu.
- produkty o konsystencji purée nape³niaj do 2 cm od brzegu
- produkty, które pêczniej± tak jak kie³basa nape³niaj do 3/4 wysoko¶ci s³oika
- p³yny nape³niaj do 2 cm od brzegu.
4. Po nape³nieniu, przed zamkniêciem, krawêdzie s³oika musz± byæ czyste. Je¶li ubrudzi³y siê w trakcie nape³niania mo¿esz wytrzeæ je czyst± szmatk± nas±czon± spirytusem.
5. Za³ó¿ uszczelkê na wieczko i zamknij wype³niony s³oik przy u¿yciu spinek. Dwie spinki umie¶æ przeciwlegle w wy¿³obieniach wieczka i przyci¶nij do do³u tak, by ¶lizgaj±c siê po bocznej krawêdzi wieczka zatrzasnê³y siê na wystaj±cej czê¶ci brzegu s³oika.
6. Podczas pasteryzacji przestrzegaj temperatury i czasu zalecanych w przepisie. Zbyt wysoka temperatura pasteryzacji lub zbyt gwa³towne podgrzanie zawarto¶ci s³oika mog± spowodowaæ wypchnêcie uszczelki lub dostanie siê czê¶ci produktu miêdzy uszczelkê a wieczko.
7. Je¶li pasteryzujesz 'na sucho' w piekarniku pamiêtaj, ¿e uszczelka topi siê w temperaturze wy¿szej ni¿ 130 st. C.
Po zakoñczeniu pasteryzacji, postaw s³oiki w temperaturze pokojowej do ca³kowitego wystygniêcia przez ok. 24 godziny. Po tym czasie mo¿esz zdj±æ spinki. Uwaga! Nigdy nie odwracaj s³oików WECK do góry dnem w trakcie pasteryzacji, stygniêcia i przechowywania.
Tej jeszcze moja ¯onka nie posiada³a, ale otrzyma j± w prezencie przed ¶wiêtami (na Miko³aja) bym móg³ zakosztowaæ wybornego wypieku w ¶wietnej formie ;-)
Ostatnie opinie o produktach
Forma metalowa do pieczenia RR, kwadratowa z pokryw± - 03-3129 - Wilton
polecam serdecznie
Julia10
Forma z kutego aluminium do ciasta „Wieniec adwentowy” - Nordic Ware
Tej jeszcze moja ¯onka nie posiada³a, ale otrzyma j± w prezencie przed ¶wiêtami (na Miko³aja) bym móg³ zakosztowaæ wybornego wypieku w ¶wietnej formie ;-)
KKrzysiek
Pastylki czekoladowe z bia³ej czekolady W2 (28% kakao), 400 g - Callebaut
Doskona³a
KKrzysiek
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek (25 x 40 cm) - Wilton - poleca Pani Dorota z mojewypieki.com!
Bardzo przydatna
KKrzysiek