Stylowy, wykonany z trwa³ego i grubego szk³a s³oik Weck - idealny do letnich i jesiennych przetworów z owoców i warzyw. Jego design sprawdzi siê w rustykalnych i vintage kuchniach, ale te¿ w tych nowoczesnych - ¶wietnie prze³amuj±c wspó³czesne wzornictwo.
Ma pojemno¶æ 580 ml. Wytrzymuje wielokrotne pasteryzowanie przetworów i sterylizacjê.
Produkt sprzedawany jest bez gumek i klipów, które mo¿na dokupiæ osobno.
Wymiary z wieczkiem:
wysoko¶æ: 8,7 cm
¶rednica górna: 11 cm
¶rednica dolna: 8 cm
Pojemno¶æ: 580 ml
Zasady u¿ytkowania s³ojów i butelek WECK:
1. Przed u¿yciem sprawd¼, czy brzegi ko³nierza s³oja i wieczka nie s± wyszczerbione lub uszkodzone. Uszczelka nie powinna byæ popêkana.
2. Przed u¿yciem umyj s³oiki i wieczka w ciep³ej czystej wodzie i wyparz je wrz±tkiem. Uszczelki u³ó¿ w czystej, zimnej wodzie.
3. Uwa¿nie nape³niaj:
- s³oiki nape³niaj do wysoko¶ci 1 cm od górnego brzegu.
- produkty o konsystencji purée nape³niaj do 2 cm od brzegu
- produkty, które pêczniej± tak jak kie³basa nape³niaj do 3/4 wysoko¶ci s³oika
- p³yny nape³niaj do 2 cm od brzegu.
4. Po nape³nieniu, przed zamkniêciem, krawêdzie s³oika musz± byæ czyste. Je¶li ubrudzi³y siê w trakcie nape³niania mo¿esz wytrzeæ je czyst± szmatk± nas±czon± spirytusem.
5. Za³ó¿ uszczelkê na wieczko i zamknij wype³niony s³oik przy u¿yciu spinek. Dwie spinki umie¶æ przeciwlegle w wy¿³obieniach wieczka i przyci¶nij do do³u tak, by ¶lizgaj±c siê po bocznej krawêdzi wieczka zatrzasnê³y siê na wystaj±cej czê¶ci brzegu s³oika.
6. Podczas pasteryzacji przestrzegaj temperatury i czasu zalecanych w przepisie. Zbyt wysoka temperatura pasteryzacji lub zbyt gwa³towne podgrzanie zawarto¶ci s³oika mog± spowodowaæ wypchnêcie uszczelki lub dostanie siê czê¶ci produktu miêdzy uszczelkê a wieczko.
7. Je¶li pasteryzujesz 'na sucho' w piekarniku pamiêtaj, ¿e uszczelka topi siê w temperaturze wy¿szej ni¿ 130 st. C.
Po zakoñczeniu pasteryzacji, postaw s³oiki w temperaturze pokojowej do ca³kowitego wystygniêcia przez ok. 24 godziny. Po tym czasie mo¿esz zdj±æ spinki. Uwaga! Nigdy nie odwracaj s³oików WECK do góry dnem w trakcie pasteryzacji, stygniêcia i przechowywania.

£atwe mycie

Najwy¿sza jako¶æ
Ostatnie opinie o produktach
Forma silikonowa do muffinów (6 gniazd) - Mastrad
Jak wszystkie produkty tej firmy, forma sprawdza siê doskonale. Wzmocnienie uchwytów zdecydowanie u³atwi przenoszenie, a muffinki wyskakuj± bez najmniejszych problemów.
Milkaice
M³ynek do sera i innych produktów Molino, bia³y - Moha
M³ynek sprawdza siê idealnie. Prosty w obs³udze, ³atwy w utrzymaniu czysto¶ci, bardzo praktyczny.
Milkaice
Rant do pieczenia ciast i tortów z podzia³k± (¶rednica: 14 - 20, wysoko¶æ 12 cm) - DorosioweRanty
Solidny rant, dobrze widoczna podzia³ka sprawia, ¿e przygotowanie biszkoptu idzie o wiele szybciej. £atwo siê myje.
mistyks3
Blacha metalowa do pieczenia, podk³ad pod ranty (25 x 25 cm) - DorosioweRanty
Blacha okaza³a siê bardzo przydatna. Piekê na nim biszkopty w rancie, s³u¿y mi równie¿ do przenoszenia ciast z blach na paterê, a jak potrzeba jest te¿ podk³adk± na ozdoby z masy cukrowej.
mistyks3