Garnek rzymski wykonany z wysokiej jakości terakoty. Potrawy pieczone w nim mają niepowtarzalny smak, dzięki wcześniejszemu namoczeniu naczynia i stopniowemu wydzielaniu pary wodnej z porów terakoty. W ten sposób potrawa gotuje się w własnym soku i piecze jednocześnie.
W garnku można piec: pieczenie mięsne, drób, ryby, zapiekanki, chleb, dania warzywne, risotto i lasagne.
Pieczenie w garnku rzymskim ma wielowiekowe tradycje i sprawia, że potrawy mają naturalny smak i aromat, a przy tym są zdrowsze, ponieważ nie są potrzebne „wzmacniacze” smaku oraz tłuszcz.
Garnek rzymski utrzymany jest w modnym, rustykalnym stylu. Idealnie nadaje się do serwowania dań na stole.
By garnek służył Ci przez lata oraz potrawy w nim przygotowane miały wyjątkowy smak, pamiętaj o kilku prostych zasadach:
- przed pierwszym użyciem garnek wymocz w wodzie, a następnie dokładnie wymyj, ciepłą wodą bez detergentów,
- przed każdym pieczeniem namocz pusty garnek w zimnej wodzie przez co najmniej 15 minut,
- zbyt gwałtowna zmiana temperatur może spowodować pęknięcie naczynia, dlatego zimne naczynie wkładaj zawsze do zimnego piekarnika. Nigdy nie wlewaj zimnej wody do rozgrzanego naczynia,
- gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawiaj na suchej ściereczce lub desce, aby zapobiec styczności naczynia z zimnym podłożem, po użyciu garnek umyj w ciepłej wodzie. Nie używaj płynu do naczyń ani innych detergentów, gdyż wsiąkają one w strukturę naczynia, a następnie są uwalniane podczas następnego pieczenia,
- po użyciu garnek przechowuj otwarty w przewiewnym miejscu tak, aby mógł swobodnie wyschnąć,
- w miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwę,
- czas pieczenia w rzymskim garnku może się różnić od czasu pieczenia w innych naczyniach.
Garnek rzymski należy myć wyłącznie ręcznie, bez użycia detergentów, które mogą wnikać w pory i oddawać swój smak w trakcie pieczenia.
Garnek jest zapakowany w ładne opakowanie kartonowe, może być ciekawym prezentem dla osób lubiących pieczenie.
Pojemność: 3 litry
Długość: 32 cm
Szerokość: 18,5 cm
Wysokość: 18 cm
Dodatkowe informacje : Wewnątrz dolna część garnka jest szkliwiona
Materiał: terakota

Najwyższa jakość
Ostatnie opinie o produktach
Forma silikonowa do muffinów (6 gniazd) - Mastrad
Jak wszystkie produkty tej firmy, forma sprawdza się doskonale. Wzmocnienie uchwytów zdecydowanie ułatwi przenoszenie, a muffinki wyskakują bez najmniejszych problemów.
Milkaice
Młynek do sera i innych produktów Molino, biały - Moha
Młynek sprawdza się idealnie. Prosty w obsłudze, łatwy w utrzymaniu czystości, bardzo praktyczny.
Milkaice
Rant do pieczenia ciast i tortów z podziałką (średnica: 14 - 20, wysokość 12 cm) - DorosioweRanty
Solidny rant, dobrze widoczna podziałka sprawia, że przygotowanie biszkoptu idzie o wiele szybciej. Łatwo się myje.
mistyks3
Blacha metalowa do pieczenia, podkład pod ranty (25 x 25 cm) - DorosioweRanty
Blacha okazała się bardzo przydatna. Piekę na nim biszkopty w rancie, służy mi również do przenoszenia ciast z blach na paterę, a jak potrzeba jest też podkładką na ozdoby z masy cukrowej.
mistyks3