Nóż stworzony do siekania świeżych ziół. Przyda się również do rozdrabniania orzechów lub czekolady.
Kształt noża wywodzi się z tradycji włoskiej, gdzie do krojenia ziół używa się noża z zaokrąglonym ostrzem. Stąd nazwa noża - mezzaluna, czyli półksiężyc.
Dzięki temu, że nóż posiada bardzo ostre ostrze i dwie rączki, zioła mogą być posiekane szybko i dokładnie bez straty ich właściwości.
Ergonomiczne rączki pozwalają trzymać i posługiwać się nożem wygodnie i pewnie. Rączki składają się podobnie jak w scyzoryku - chronią ostrze przed stępieniem, a jednocześni ułatwiają przechowywanie i zabezpieczają Twoje palce przed skaleczeniem.
Należy myć ręcznie.
Należy unikać kontaktu narzędzia z silnie barwiącymi produktami spożywczymi (sos pomidorowy, kurkuma), może to powodować odbarwienia lub plamy.
Opinie o :
Nóż do siekania ziół Mezzaluna, zielony - Joseph Joseph
Mezzalunę dostałam w prezencie - sprawdza się doskonale. Rączki po rozłożeniu nie blokują się, więc jeśli ktoś nie ma wprawy w używaniu tego typu narzędzi, może mieć początkowo kłopot.
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Opinie o :
Nóż do siekania ziół Mezzaluna, zielony - Joseph Joseph
Mezzalunę dostałam w prezencie - sprawdza się doskonale. Rączki po rozłożeniu nie blokują się, więc jeśli ktoś nie ma wprawy w używaniu tego typu narzędzi, może mieć początkowo kłopot.
Milkaice [2019 /3 /9 16 :6:51]