Lukier to jeden z tych kremów, którymi perfekcyjnie wykończysz i udekorujesz ciasta, ciasteczka i inne wypieki. Przedstawiona tu mieszanka do przygotowania białego lukru od Wiltona, pomoże Ci zrobić to szybko i sprawnie, a co najważniejsze - smacznie.
Idealnie biały, o genialnym, waniliowym smaku, świetny do pokrycia ciasta - taki jest finalny produkt. Nadaje się też do ozdabiania cupcake'ów, a także do robienia przestrzennych dekoracji: kwiatów, gwiazdek, muszelek i innych - można użyć worka dekoratorskiego z odpowiednio dobraną tylką (końcówką). Wyczarowane z niego elementy zachowują kształt. Wystarczy dodać do mieszanki zimną wodę i już - pyszny waniliowy lukier jest gotowy.
Z mieszanki można uzyskać 5 szklanek gotowego lukru.
Sposób przygotowania:
Mocno schłodzić 250 ml wody (musi być lodowata). Do dużej miski lub misy robota wsypać mieszankę, dolać lodowatą wodę. Mieszać mikserem na najwyższych obrotach przez 1 minutę. Zeskrobać masę z brzegów i dna miski, najlepiej przy pomocy silikonowej szpatuły. Miksować przez kolejne 4-6 minut na średnich obrotach lub do momentu aż masa będzie sztywna. Po wyjęciu mieszadła powinien zostać sztywny ślad, jak np. na pianie z białek lub bitej śmietanie.
Barwienie:
Najlepiej zabarwić od razu odpowiednią ilość lukru, ponieważ ponowne uzyskanie takiego samego odcienia może być trudne. Używając wykałaczki dodawaj odpowiednią ilość barwnika Wilton (duży wybór w naszym sklepie), aż do uzyskania pożądanej barwy. Uzyskanie nasyconych lub ciemniejszych kolorów może wymagać użycia większej ilości barwnika.
Przechowywanie:
Lukier można przechowywać w lodówce przez 5 dni, w szczelnym pojemniku. Przed każdym kolejnym użyciem należy lukier ubić starannie.
Ostatnie opinie o produktach
Tajska limonka (pojemność 250 ml) - House of Asia
Zarówno do deserów jak i wszelkich napojów.
KKrzysiek
Świeczka na tort „9” złota (4,5cm) - CL
Wszyscy kupują i są braki magazynowe a nikt nie dodał komentarza?? Na żywo ta świeczka wygląda dużo lepiej niż ze zdjęć. Bardzo fajny wyrób
KKrzysiek
Forma do pieczenia dużych muffinów "Jumbo" - 03-3119 - Wilton
Doskonale sprawdzi się do większych pasztecików lub galaretek. Doskonały produkt
KKrzysiek
Ekstrakt waniliowy (60 ml) Madagascar Bourbon - Nielsen Massey
Jak zawsze pierwsza klasa i są to chyba najlepsze ekstrakty ever. Szkoda, że tak drogie i niedostępne pozostałe.
KKrzysiek