Prawdziwa zabawa w kuchni zaczyna się wtedy, gdy zaczynasz używać termometru kucharskiego. To dzięki niemu stworzysz idealny, domowy karmel, nugat i wiele innych wyrobów cukierniczych. Przydaje się on również do rozgrzewania tłuszczu do pożądanej temperatury.
Przyrządy, takie jak termometr, muszą być przede wszystkim trwałe, by służyć wiele lat. Wilton stawia na perfekcyjne wykonanie i materiały, które nie ulegną zniszczeniu. W tym przypadku postawiono na stal nierdzewną, a także nienagrzewająca się tworzywo, które znajduje się w rączce termometru. W termometrze znajduje się również wygodny uchwyt, który pozwoli zawiesić go w dowolnym miejscu, a także zaczep z tyłu, dzięki któremu z łatwością można go powiesić na brzegu garnka (a nie trzymać go w rękach). Zaczep jest umiejscowiony 24 cm od dolnej krawędzi termometru.
Podziałka ma wyraźnie oznaczenia: stopnie Celsjusza (od 40 do 220) oraz Fahrenheita (100-400), a także poszczególne etapy rozpuszczania cukru: thread, soft ball, hard ball, soft crack, hard crack i deep fry.
Termometr firmy Wilton to ulubieniec Doroty z bloga MojeWypieki.com
Termometr należy studzić stopniowo, np. na talerzyku, nie zanurzać w zimnej wodzie tuż po wyjęciu z gorącego płynu.
Prosimy nie używać termometru w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Termometr należy myć ręcznie.
Szerokość: 5,33 cm
Długość: 30,5 cm
Materiał: stal nierdzewna, szkło, tworzywo sztuczne

Najwyższa jakość
Opinie o :
Termometr cukierniczy (do przetworów, wyrobów z cukru, karmelu, czekolady) - 1904-1200 - Wilton - poleca Pani Dorota z mojewypieki.com
Solidny, przejrzysta skala ze ściągawką (czytelna, bo termometr jest duży), praktyczny zaczep do garnków. Polecam!
Caterina [2014 /2 /16 18 :44:15]
Termometr dobrze wykonany i pewnie będzie pomocny. Jednak zaczep nie pasuje do garnkow jakie posiadam - Zepter z szerokim rantem. Trzymanie termometru ręką przy pieczeniu np.pączkow byłoby kłopotliwe. Trzeba wykombinować nowy ,szerszy zaczep i ok.
rafalski [2014 /1 /31 15 :30:47]
posiadam, jeszcze nie testowałam. Solidne wykonanie, skala dokładna i jest większy niż mi się wydawał przed zakupem:up::)
bee [2014 /1 /18 21 :29:43]
Termometr jest dokładny i praktyczny. Z tyłu ma przesuwany klips, którym można go przyczepić do garnków różnej wysokości, a na dole jest obudowa, która chroni termometr przed dotykaniem dna garnka (i niestety sprawia też, że bardzo trudno go doczyścić). Bardzo przydatny produkt.
Matan [2013 /12 /9 15 :54:13]
Kupiłam, ale nie mogę powiedzieć jak działa :( mieszkam za granicą i mąż przywiózł mi go z ostatniej podróży do Polski. Niestety po odwinięciu folii bąbelkowej okazało się, że jest złamany. A jak to facet - nie sprawdził, tylko schował do walizki. Myślę, że został uszkodzony w czasie podrózy samolotem... Ale wygląda bardzo porządnie, skala jest czytelna, zaznaczono na nim najczęściej używane w cukiernictwie momenty. W dłoni wyważony, estetycznie wykończony, posiada zaczep z tyłu. Cóż, szkoda... Ale chyba kupiłabym go ponownie.
z.kaluzna [2013 /11 /25 8 :57:33]