Niemiecki zakwas do wypieku chleba, oryginalny i ekologiczny - zawiera jedynie czyste kultury bakterii. Usprawnia pieczenie chleba, czyniąc go łatwiejszym. Gwarantuje pełny aromat świeżego pieczywa.
Zakwas wyprodukowany został z pełnoziarnistej mąki żytniej z dodatkiem żywych kultur bakterii, podczas powolnego procesu proszkowania. Gotowy do natychmiastowego użycia.
Zakwas w proszku nie powoduje wyrastania ciasta chlebowego, natomiast wpływa na jego lepszy smak i aromat oraz strukturę miękiszu. Zakwas należy stosować razem z drożdżami - świeżymi lub w proszku.
Saszetka (15 g) wystarcza na przygotowanie 1 kg gotowego chleba.
Przykładowy przepis na chleb z użyciem zakwasu w proszku:
Składniki:
900 g mąki żytniej
1 saszetka zakwasu
1 saszetka drożdży piekarniczych (na 1/2 kg mąki)
670 ml wody
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki sypkie należy wymieszać, następnie dolewać wodę, do otrzymania zwartej, możliwej do uformowania masy. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 60 minut.
W przypadku użycia automatu do wypieku chleba, należy zmniejszyć ilość wszystkich składników o połowę i użyć trybu wypieku chleba pełnoziarnistego ze średnim zarumienieniem.
Połowę mąki żytniej można zastąpić mąką pszenną.
Waga netto: 15 g
Skład: pełnoziarnista mąka żytnia, kultury bakterii chlebowych - oba składniki pochodzą z ekologicznych upraw
Opinie o :
Zakwas ekologiczny do chleba w proszku (15 g) - oryginalny produkt niemiecki - Vitam
Polecam. Dzięki niemu chleb wyszedł pyszny. Nawet mój niejadek chciał zjeść chlebka :)
Natisiowa
[2020
/5
/26 7
:54:25]
Rewelacyjny. Polecam. :)))
yolah7
[2017
/6
/9 20
:9:53]
niezły
mulan
[2016
/8
/24 9
:7:54]
niezły
mulan
[2016
/8
/24 9
:7:24]
Zakwas jak zawsze niezawodny:)
amiga
[2015
/10
/26 18
:40:36]
Polecam:up:
malgosia-viola
[2015
/10
/2 15
:34:35]
Polecam:up:
malgosia-viola
[2015
/10
/2 15
:33:51]
Polecam:up:
malgosia-viola
[2015
/10
/2 15
:33:35]
Chleb wyszedł przepyszny. Skorzystałam z przepisu na opakowaniu, ale połowę mąki żytniej zamieniłam na mieszaninę mąki orkiszowej, pszennej razowej, owsianej i słonecznikowej. Dodałam też kminek i czarnuszkę. Zamierzam dalej eksperymentować
amiga
[2015
/8
/23 18
:56:55]
Świetny... Polecam... Chleb wychodzi Pyszny i chrupiący
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Opinie o :
Zakwas ekologiczny do chleba w proszku (15 g) - oryginalny produkt niemiecki - Vitam
Polecam. Dzięki niemu chleb wyszedł pyszny. Nawet mój niejadek chciał zjeść chlebka :)
Natisiowa [2020 /5 /26 7 :54:25]
Rewelacyjny. Polecam. :)))
yolah7 [2017 /6 /9 20 :9:53]
niezły
mulan [2016 /8 /24 9 :7:54]
niezły
mulan [2016 /8 /24 9 :7:24]
Zakwas jak zawsze niezawodny:)
amiga [2015 /10 /26 18 :40:36]
Polecam:up:
malgosia-viola [2015 /10 /2 15 :34:35]
Polecam:up:
malgosia-viola [2015 /10 /2 15 :33:51]
Polecam:up:
malgosia-viola [2015 /10 /2 15 :33:35]
Chleb wyszedł przepyszny. Skorzystałam z przepisu na opakowaniu, ale połowę mąki żytniej zamieniłam na mieszaninę mąki orkiszowej, pszennej razowej, owsianej i słonecznikowej. Dodałam też kminek i czarnuszkę. Zamierzam dalej eksperymentować
amiga [2015 /8 /23 18 :56:55]
Świetny... Polecam... Chleb wychodzi Pyszny i chrupiący
mickeykid [2015 /7 /9 23 :6:16]