KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Żeberka bbq z piekarnika

Dodano: 2012-08-11

Obłędnie mięciutkie :) Szalenie aromatyczne :) Obłędnie mięciutkie :)



3 godziny | bardzo łatwe | porcje: 4-6

1 i 1/2 kg żeberek
8 łyżek gotowego sosu do grilla z miodem (można zastąpić własnym sosem - szczegóły pod przepisem)
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

  1. Umyte i osuszone żeberka pokrój na kawałki, tak by w jednym kawałku znajdowała się jedna kostka. Mięso posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Na patelni silnie rozgrzej olej, obsmaż na nim żeberka z wszystkich stron, aż zmienią swój kolor.
  3. Żeberka przełóż do żaroodpornego naczynia, wlej sos i dokładnie wymieszaj, by się nim pokryły z wszystkich stron. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Zapiekaj przez 3 godziny.
  4. Po 3 godzinach, naczynie odkryj, wymieszaj żeberka z sosem, zwiększ temperaturę do 200 stopni i zapiekaj je (bez przykrycia) przez 10-12 minut, aż będą miały chrupką skórkę.
  5. Tak przygotowane żeberka smakują wyśmienicie z surówką ze świeżej kapusty i frytkami :)


Dodatkowe informacje
Jeśli nie masz gotowego sosu bbq, możesz go zrobić własnoręcznie. Zmieszaj dokładnie: 4 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki miodu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, szczyptę ostrej papryki, 3 łyżki sosu sojowego oraz 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu. Nie zapomnij o 2 łyżkach octu winnego :)

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka