KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Muffiny ze batonikami bounty pachnące wanilią

Dodano: 2011-08-30

Kokosy, czekolada i wanilia. Mmmmm... ale to pyszne połączenie. Chyba nie ma nikogo nikogo na świecie, kto by mu nie uległ :)
Pyszne, bombastycznie kaloryczne, kapitalnie rozweselajające. Doskonałe na wszelkie zimne dni (doskonałe także w ciepłe dni, kiedy dopadają nas zimne myśli).
Błyskawiczne i proste w przygotowaniu. W zasadzie zawsze w kuchni jest wszystko by je przygotować... chociaż może to stać się pewnym zagrożeniem :)



35 minut bardzo łatwe porcje: 12 muffinów

składniki sypkie:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 batoniki "bounty" (standardowej wielkości)

składniki mokre:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
10 dag roztopionego masła
1 łyżka aromatu maślanego
1/2 łyżki ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 łyżką cukru z prawdziwą wanilią)
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papilotkami (ewentualnie wysmaruj masłem lub spryskaj tłuszczem do pieczenia).
  2. Trzy batoniki pokrój na kostkę o boku 1/2 cm (wpierw przekrój je wzdłuż, a potem na kawałki). Czwarteo batonika pokrój bardzo ostrym nożem na cienkie plasterki.
  3. W misce wymieszaj wszystkie składniki suche wraz z kostkami batoników.
  4. W drugiej misce roztrzep jajka z mlekiem oraz aromatem i ekstraktem. Dodaj powoli roztopione masło i energicznie wymieszaj. Dodaj mieszaninę do składników sypkich i delikatnie wymieszaj - masa nie powinna być bardzo jednorodna.
  5. Ciastem napełnij papilotki do 3/4 ich wysokości (muffiny ładnie wyrosną i będą miały "czapeczki").
  6. Na każdym ciastku połóż 2-3 plasterki batonika i lekko je wciśnij w ciasto.
  7. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Muffiny są gotowe, kiedy ich wierzchy będą lekko brązowe, a z piekarnika zacznie wydobywać się zniewalający zapach.


Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl)

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka