Chrupiący bekon z brązowym cukrem

Dodano: 2018-02-06

Tłusty czwartek, w kalendarzu chrześcijańskim, to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również jako zapusty. Ten dzień rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, czy tłusto i słodko.

Chrupiący bekon z brązowym cukrem

Geneza tłustego czwartku sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.

Pączki nadziewane słoniną jakoś do nas nie przemawiają, ale bekon na słodko już tak. To amerykański przepis, jako że, Amerykanie uwielbiają bekon na śniadanie, do tego stopnia, że jadają go nawet na słodko. Brzmi zaskakująco, ale może być całkiem przyjemnym urozmaiceniem śniadania, a nawet oryginalną przekąską do piwa. Będą smaczną alternatywą dla faworków w tłusty czwartek, jeśli ktoś nie przepada za ciastkami, bo przecież tradycja nakazuje jeść tłusto. 

Jak go przygotować?

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W między czasie przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy brązowy cukier, musztardę i sproszkowane chilli. Blachę spryskujemy olejem. Plastry bekonu smarujemy marynatą i rozkładamy na blasze.

Bekon pieczemy przez 10 min, wyciągamy, odwracamy i znów pieczemy 5-6 min, aż plastry przybiorą złoty kolor. Bekon pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, najlepiej na kratkach do studzenia. Plastry, stygnąc nabiorą chrupkości. Serwujemy jeszcze ciepłe.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: Wilton.com

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka