KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Ciasto marchewkowe

Dodano: 2018-02-06

Swoje pierwsze ciasto marchewkowe jadłam wiele lat temu w Londynie. Ale zanim je spróbowałam, musiałam pokonać zdziwienie: „Ale jak to? Ciasto z marchewki? Przecież to warzywo!”. Ale już po pierwszym kęsie stało się moim ulubionym deserem.

Ciasto marchewkowe

To ciasto jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, więc jest dostępne na każdym kroku. Ja miałam swoje ulubione miejsca, gdzie często wpadałam na filiżankę angielskiej herbaty i kawałkiem ciacha. Łatwa dostępność sprawiła, że nie zainteresowałam się przepisem. Wróciłam do Polski i na wiele lat straciłam kontakt z moim marchewkowym przysmakiem. 
Do czasu, bo w końcu dotarły do nas wszelkie anglo-saskie wynalazki, jak brownie, flap-jacki, cheesecake’i i muffiny. I oczywiście ciasto marchewkowe.  Internet zaroił się od wszelkiego rodzaju przepisów.

Mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe nie zawiera glutenu. Analizując składniki, uważam je, za pełnowartościową, zdrową przekąskę. Mogłabym je jadać na śniadanie. Dlaczego?
 
Bo marchewka, poza dużymi ilościami beta-karotenu, jest bogata w witaminy B1, B2, PP, K i C. Dostarcza ważnych związków mineralnych: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas.
 
A migdały są wybitnie odżywcze. Zawierają mnóstwo witamin z grupy B, sporo kwasu foliowego i witaminy E. To świetne źródło składników mineralnych: miedzi, manganu, magnezu i żelaza. To również dobre źródło kwasów wielonienasyconych i białka.
 
Jajko to najdoskonalszy produkt białkowy pochodzenia zwierzęcego. Zawiera chyba wszystko, oprócz witaminy C.
 
To na razie trzy składniki, a potrzebujemy nieco więcej:
 
• 4 jajka
• 150-170g cukru muscowado (może być brązowy, ale muscovado jest bogatszy w smaku i bogatszy w minerały)
• 2 łyżki kirszu (za pierwszym razem użyłam Soplicy wiśniowej, za drugim likieru Cointreau – oba się sprawdziły), 1 łyżka przypraw korzennych (cynamon, imbir, kardamon, goździki) – najlepiej wszystkie naraz, utarte w moździerzu.
• skórka z jednej cytryny
• 250 g mąki migdałowej (można zmielić migdały, albo inne orzechy)
• 250 g startej marchewki – przyznam się szczerze, że nigdy dokładnie nie ważę marchwi i mam tendencje do dodawania większych ilości, co chyba nie jest grzechem.
• 1 szczypta soli, 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
• nieobowiązkowe składniki na nieobowiązkową masę: opakowanie serka Philadelphia, cukier puder i odrobina pasty waniliowej
 
Żółtka należy ubić z cukrem, dodać likier, przyprawy, skórkę z cytryny. Następnie dodać marchew i mąkę migdałową. Dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę (ta odrobina soli pomaga), a następnie dodawać powoli do masy marchewkowej, na przemian dosypując proszek wymieszany ze skrobią i delikatnie mieszając. Wlać masę to wysmarowanej tłuszczem tortownicy lub dorosiowego rantu ustawionego na papierze do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, na niższy poziom. Następnie temperaturę podwyższyć do 180 stopni i piec 50 minut.
 
Po 50 minutach wyciągamy z piekarnika i wpadamy w zachwyt, bo ciasto za każdym razem się udaje.
 
Ja po wystygnięciu smaruję ciasto masą z serka Philadelphia. Opakowanie Philadelphii naturalnej miksuję z cukrem pudrem i odrobiną pasty waniliowej. Pachnie i smakuje nieziemsko, a czarne drobinki w masie serowej wyglądają bardzo apetycznie.
 
Wierzch ciasta można udekorować w dowolny, ulubiony sposób, na przykład w kwiatuszkami wyciętymi z marchewek.
Smacznego, Beata z AleDobre.pl

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka