KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Bułki z cukinią I suszonymi pomidorami

Dodano: 2017-03-13

Bułki zawijane z cukinią i suszonymi pomidorami na sposób toskański, dodają energii. Ich słodko-kwaśny smak zawdzięczają suszonym pomidorom, którym towarzyszy cukinia i czosnek.

Bułki z cukinią I suszonymi pomidorami

60 minut | porcje: 12 bułek

0,5 kg pszennej mąki
10g mąka kukurydzianej
75ml oliwy od suszonych pomidorów
opakowanie suszonych drożdży (na 1/2 kg mąki) lub 50g drożdży świeżych i 45ml mleka i 10g cukru
mąka do podsypywania
12 suszonych pomidorów w oleju
ok. 400 cukinii
3 ząbki czosnku
30ml oliwy
1g soli
5g grubo zmielonego czarnego pieprzu
30ml oliwy
10g grubej soli

  1. Jeśli masz świeże drożdże: przełóż do miseczki, dodaj ciepłe mleko i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Oba rodzaje przesiej do dużej miski, zrób zagłębienie i dodaj drożdże (ten rodzaj, który masz) oraz około 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody. Wymieszaj dokładnie - ciasto powinno być miękkie. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut.
  3. Do wyrośniętego ciasta dodaj 5 łyżek oleju, wyrabiaj przez 2-3 minut, aż oliwa się wchłonie, a ciasto będzie lśniące. Przykryj ponownie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Umytą i osuszoną cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry (najłatwiej zrobisz to za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw.) Ułóż na blasze spryskanej olejem, lekko posól i wstaw do piekarnika nastawionego na grill i rozgrzanego do 220 stopni na 5-7 minut. Kiedy cukinia zacznie się przypalać na końcach, wyjmij ją.
  5. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki, odsądzone z oleju pomidory pokrój na cienkie paski.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkuj na placek o rozmiarach około 40 x 40 cm. Rozłóż na nim cukinię, pomidory i czosnek. Posyp pieprzem. Zwiń w rulon i pokrój na kawałki o długości około 4-5 cm. Ułóż je na blasze (jeśli Twoja blacha nie jest nieprzywieralna, wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem).
  7. Bułki posmaruj oliwą, posyp grubą solą. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  8. Bułki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią, a pomidory zaczną się przypalać na brzegach.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka