KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Kulebiak z nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybów

Dodano: 2015-12-01

Pyszne drożdżowe ciasto i typowo świąteczne nadzienie tworzą idealny kulebiak do wigilijnego barszczu. Zresztą będzie dobry nie tylko na świątecznym stole. Koniecznie do zrobienia!


180 minut | Porcje: 2 keksówki 30x12x8 cm

Kulebiak z nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybów

ciasto drożdżowe:
4 szklanki mąki pszennej (600 g)
spora szczypta soli
paczka drożdży instant (7 g) lub 4 dag drożdży świeżych
łyżka cukru
2 żółtka
1/2 kostki masła (100 g)
kilka łyżek ciepłego mleka
4 łyżki rozpuszczonego masła do smarowania

żółtko do smarowania ciasta

nadzienie:
750 g kiszonej kapusty
1/2 szklanki suszonych grzybów
dwie średniej wielkości cebule
sól
spora szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
4 łyżki oleju
dwie łyżki tartej bułki
  1. Nadzienie można przygotować dzień wcześniej.
  2. Kapustę pokroić lekko, żeby nie miała zbyt długich pasm. Jeśli jest mocno kwaśna warto przepłukać zimną, bieżącą wodą i zostawić na sicie do odcieknięcia, a następnie mocno odcisnąć.
  3. Włożyć do garnka i zalać taką ilością wody, żeby przykryła kapustę. Gotować pod przykryciem aż kapusta będzie średnio miękka, nadal powinna lekko chrupać.
  4. Suszone grzyby zalać dwiema szklankami wody w rondlu. Gotować ok. 20-30 min na średnim ogniu aż będą miękkie. W razie potrzeby dolej trochę wrzącej wody. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru i zostawić do ostygnięcia.
  5. Wywar z grzybów dodać do gotującej się kapusty i wraz z nim gotować jeszcze przez kilka minut. Przestudzone grzyby pokroić na cienkie paski.
  6. Cebule obrać i pokroić na drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, wsypać cebulę i cały czas mieszając smażyć przez 2 minuty, aż się zeszkli.
  7. Do podsmażonej cebuli dodać kapustę i grzyby oraz tartą bułkę. Doprawić dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną soli. Wymieszać i smażyć na małym ogniu cały czas mieszając, aż smaki się połączą. Gotowy farsz odstawić do wystygnięcia.
  8. Drożdże świeże: przygotować rozczyn z cukru, drożdży i łyżki mąki, dolać kilka łyżek ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże zwiększą swoją objętość dwa razy. Drożdże instant: dodać je od razu do mąki bez żadnego wcześniejszego przygotowania.
  9. Masło rozpuścić w rondelku, wystudzić.
  10. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże lub zaczyn, żółtka, sól i kilka łyżek ciepłego mleka. Wymieszać łyżką, a następnie wyrabiać ręką. Można też użyć robota kuchennego.
  11. Ciasto powinno być raczej miękkie, jeśli jest za twarde należy dodać trochę ciepłej wody. Wyrabiać przez kilka minut, aż będzie jednolite i zacznie odstawać od ręki.
  12. Na koniec dodać płynne masło i ponownie wyrabiać, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto wyjąć z miski, oprósz mąką, włożyć ponownie do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40-60 minut.
  13. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką. Krótko i szybko je zagnieść kilka razy. Podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Z każdego prostokąta odkroić około 1/5 ciasta do dekoracji.
  14. Oba prostokąty położyć na kawałku papieru do pieczenia (każdy na oddzielnym), posmarować cienko rozpuszczonym masłem, następnie ułożyć warstwę nadzienia na 2/3 długości prostokąta. Zostawić marginesy na 1 dłuższym i obu krótszych brzegach.
  15. Ciasto zwinąć ściśle w roladę, dokładnie sklejając końcówki. Z pomocą papieru przełożyć je do formy keksowej lub na blachę do pieczenia.
  16. Z pozostawionego ciasta wyciąć ozdoby i przykleić na wierzch kulebiaka (wodą lub rozmąconym żółtkiem). W każdym kulebiaku wyciąć dwie dziurki o średnicy 1 cm (wydostanie się przez nie para). Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  17. Wierzch kulebiaków posmarować rozmąconym żółtkiem.
  18. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 - 60 minut, aż wierzch będzie złocisty, a brzegi będą odstawać od formy.


Produkty, które przydadzą Ci się do upieczenia tego ciasta:
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka