KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Babka cappuccino z polewą czekoladową

Dodano: 2015-11-30

Niesamowicie prosta babka z ciasta ucieranego. Łatwo dostępne składniki czynią z niej idealne ciasto awaryjne - kiedy goście tuż tuż albo mało czasu na zabawę w kuchni. To świetny deser na co dzień i na weekend :)


90 minut | Porcje: forma na babkę o średnicy ok. 24 cm

Babka cappuccino z polewą czekoladową

200 g miękkiego masła
250 g cukru
3 duże jajka (lub 4 mniejsze)
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym)
3 łyżki espresso w proszku
1/3 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego 8% (takie jak używasz do kawy)
3/4 szklanki pokrojonych grubo orzechów laskowych (można pominąć)

polewa
1 tabliczka białej czekolady (100 gramów)
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 gramów)
6 łyżek mleka skondensowanego niesłodzonego 8% (takie jak używasz do kawy)
2 łyżki masła
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). Formę na babkę wysmarować tłuszczem.
  2. W dużej misie utrzeć masło z cukrem na puszystą masę (ok. 2 min.) - najwygodniej przy pomocy miksera lub robota kuchennego.
  3. Dodać pastę waniliową i po jednym jajku. Po każdym dokładnie wymieszać wszystko, aby powstała jednolita masa.
  4. Wymieszać suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia i espresso. Dodać do masy maślano-jajecznej i miksować do połączenia.
  5. Wlać mleko i dodać orzechy laskowe, wymieszać dokładnie.
  6. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę, do 2/3 jej wysokości. Wierzch wygładzić szpatułą. Jeśli forma ma dużo zagłębień można uderzyć nią raz o blat, w ten sposób ciasto dokładnie wypełni przestrzenie.
  7. Piec 45 minut w rozgrzanym piekarniku, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (suchy oznacza, że ciasto jest gotowe).
  8. Babkę wyjąć z piekarnika i zostawić w formie na około 10 minut. Następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.
  9. Przygotowanie polewy białej: zagrzej 3 łyżki mleka skondensowanego, rozpuść w nim masło. Zestaw z ognia, wrzuć czekoladę i delikatnie wymieszaj aż się rozpuści. Polej nią babkę i zostaw do zastygnięcia na ok. 10 minut.
  10. To samo należy zrobić z czekoladą mleczną.

Orzechy można pominąć. Babkę można zrobić też bez polewy i posypać tylko cukrem pudrem.

Produkty, które przydadzą Ci się do upieczenia tej babki:
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka