KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Ciasto z żurawinami

Dodano: 2015-11-19

Przepis na takie ciasto warto mieć zawsze w pogotowiu. I nieważne czy akurat goście zadzwonili, że wpadną czy wszystkich domowników dopadła ochota na coś słodkiego. Puszyste, z nutką wanilii i mnóstwem słodkich żurawin, które czerwono błyskają z ciasta. Świetne do jesiennej i zimowej herbaty, gdy zimno i ciemno za oknem :)


55 minut | Porcje: 8-10 (forma keksowa 30x12 cm)

Ciasto z żurawinami

2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła (10 dag)
szklanka cukru
szklanka suszonych żurawin (10 dag)
5 jajek
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1/4 szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy
łyżka tartej bułki
szczypta soli

2 dodatkowe łyżki mąki


  1. Piekarnika nagrzać do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Formę do pieczenia (najlepiej podłużną) wysmarować tłuszczem i posyp tartą bułką lub oprószyć mąką.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka przełożyć do większej miski.
  3. W drugiej misce ubić miękkie masło z cukrem, dodać żółtka i miksować aż powstanie jednolita masa. Wlać mleko i dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier z wanilią. Dokładnie wymieszać.
  4. Żurawiny obsypać dodatkową mąkę, tak aby się nią pokryły. Wsypać do ciasta.
  5. Białka ubić sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, najlepiej ruchem od dołu ku górze.
  6. Do przygotowanej formy przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40-45 minut, aż będzie złociste.
  7. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą o smaku waniliowym lub marcepanowym.


Produkty, które przydadzą Ci się do upieczenia tego ciasta:
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka